Annons
Nyheter

Tips om småsnål bokrea

Nyheter • Publicerad 22 februari 2006
Kerstin Ekmans trilogi "Vargskinnet" hör till reans godbitar, enligt Crister Enander. BILD: CORNELIA NORDSTRÖM / PRESSENS BILD
Kerstin Ekmans trilogi "Vargskinnet" hör till reans godbitar, enligt Crister Enander. BILD: CORNELIA NORDSTRÖM / PRESSENS BILDFoto: 
Ett litet steg för en människa... Anders Löfberg i Trelleborg är en av flera bokhandlare som hoppas att försäljningen tar ett kliv framåt i februari. BILD: CLAES NYBERG
Ett litet steg för en människa... Anders Löfberg i Trelleborg är en av flera bokhandlare som hoppas att försäljningen tar ett kliv framåt i februari. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Bokrean ger en chans att njuta av Karl Marx klara och distinkta prosa. arkivbild: prb
Bokrean ger en chans att njuta av Karl Marx klara och distinkta prosa. arkivbild: prbFoto: 
Doktor Axel Munthes öde skildras i Bengt Jangfeldts biografi En osalig ande.arkivbild: prb
Doktor Axel Munthes öde skildras i Bengt Jangfeldts biografi En osalig ande.arkivbild: prbFoto: 

I morgon smäller det igen för bokmalarnas läsfest. Bokrean startar, och bokhandlarna håller tummarna för att det inte ska bli samma besvikelse som i fjor. Bokrean är konjunkturkänslig. Allehandas Ivo Holmqvist och Crister Enander har lusläst bokreakatalogerna och både hittat pärlor och besvikelser.

Crister Enander:

Annons

Det måste konstateras direkt. Det är en ovanligt ogenerös, njugg och lite småsnål rea som bokkedjorna och förlagen erbjuder i år.

Det är som om förlagen ska hämnas förra årets bakslag, då bokrean gick bra mycket sämre än de ekonomiska kalkylerna förutsagt.

Men givetvis finns det en del pärlor att böka till sig bland bokpallarna och högarna av kokböcker. Först och främst Karls MarxTexter i urval. Den tyske filosofen Karl Marx behövs för sin klarsyn och tankereda. Annars kan man läsa honom av den enkla anledningen att hans språk är en ren njutning att ta del av.

Därefter hoppar man obehindrat från industrialismens 1800-tal till renässansens Florens och köper den vackra och njutbara skriften Om människans värdighet av Giovanni Pico della Mirandolai översättning av och med förord Rolf Lindborg. Det är en av den modern västvärldens viktigaste böcker. Här ges människan för första gången i historien ett fritt val över sitt eget liv. Välj själv – bli ett bökande svin eller en ängels like! Det är existentialism fyrahundra år före Jean-Paul Sartre.

Efter den lite hårdtuggade upptakten är det dags för skönlitteraturen. Där behöver man inte tveka länge. Kerstin Ekmanstrilogi Vargskinnet säljs nu för sextionio kronor stycket – Guds barmhärtighet, Sista rompan och Skraplotter. En mörk värld full av bister kärlek och sträv vänskap, en bred och vindlande episk skildring av tre generationer kvinnor som överträffar mycket av det som skrivits på svenska på bra länge.

Sedan hade jag personligen tagit den hårdkokta thrillerförfattaren Lee ChildsBesökaren. Han är en av mina favoriter i genren alltsedan sin debut med Dollar. Lee Child lyckas skriva hårdkokt på ett nytt sätt. Han krossar schablonerna så det riktigt krasar mellan tänderna. Nu när man ändå har hunnit bli varm i kläderna är det läge att även lägga beslag påBengt Jangfeldtsalldeles lysande biografi över Axel Munthe – En osalig ande. Denne egendomlige man som var drottningens hovläkare och älskare, fågelfantast och fattigläkare i det pesthärjade Italien och som sedan byggde sitt mytomspunna och vackra San Michele på Capri och därtill blev världsberömd författare. Axel Munthe – en osalig ande är en biografi av gammalt hederligt märke, såsom biografierna skrevs en gång på fyrtio- och femtiotalen. Myllrande rik, inträngande och synnerligen intresseväckande.

Ivo Holmqvist:

Så är den över oss igen, bokhandelns årliga köpfest där man numera rear inte bara böcker som bränner på lagerhyllorna.

Man passar på att trycka särskilda upplagor av läsbara och förhoppningsvis säljbara klassiker: Söderbergoch Lagerlöf, HesseochHemingway, Kafkaoch Sartre. De fem titlarna av Paolo Coelhoär säkert också en sådan utgåva.

Bland de reguljärt prisnedsatta romanerna finns en del att anbefalla: Proustsspaning efter det förgångna med doften av madeleinekakan, FaulknersLjus i Augusti om den olycklige mördaren Joe Christmas,Joyce Carol Oatestegelstensroman Blonde om Marilyn Monroe,P C Jersildsfestliga skröna om Calvinol som gjorde ballong av Gustav II Adolf.

Annons

Göran Tunströmspostuma Försök med ett århundrade är ett fascinerande stenbrott, och Janet Framesberättelser i Lagunen visar vem som borde ha fått Nobelpriset.

Ur den vackra serien Atlantis väljer ur världslitteraturen reas nu både OrwellsHyllning till Katalonien om spanska inbördeskriget, Malcolm LowrysUnder vulkanen som är världslitteraturens längsta fylla under dödens vecka i Mexico, ochItalo Calvinosfestliga Den tudelade visconten.

Och vidare de Tocquevillesklassiker Om demokratin i Amerika (man undrar vad han hade haft att säga om den saken just nu). Både HillarysochBill Clintonsmemoarer går billigt, hans många ord är dock knappt värda pengarna, och vidare böcker om Beppe Wolgers och Axel Munthe.

Islamkännaren Sigrid Kahlessjälvbiografi Jag valde mitt liv har fått ny aktualitet de sista veckorna, och Göran Häggsroliga bok om svenskhetens historia behåller sin. Den sympatiske Knut Ståhlbergminns sina senare år i Paris, och Göran Rosenberggör sig tankar om journalistik.

På lokalt plan kan noteras Ingvar Holmsflotta bok om Österlen ochPalle Lauringsslitstarka redogörelse om Danmark i Skåne. PressforskarenPer RydénsDen svenske Ikaros är en genomlärd genomgång av litteraturen kring Andrés misslyckade polarfärd.

Den nyligen avlidne engelske historikernIan Ousbyskriver om massdöden

i första världskrigets Verdun, ochDavid Fromkinom Europas sista sommar 1914. Tore Frängsmyrslikaledes genomlärda svenska idéhistoria reas i två band, Janken Myrdalsom jordbrukets dito i tre, och krönikan om Tusen år i Europa i fyra, liksomJFC Fullersom de avgörande slagen (och en bok om svenska slagfält finns också).

Böcker har kort omloppstid: redan reas Per WästbergsResa i tysta rum, den flotta boken om svenska slottsbibliotek. Att flera titlar avElfriede Jelineknu går billigt förvånar mindre…

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons