Annons
Nyheter

Tio tv-fenomen som irriterar

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2005

Vissa saker kan jag inte sluta att irritera sig över i tv-världen. Ofta är de små saker som hela tiden återkommer. De är lätt att ändra på, men det verkar inte som det kommer att hända. Här är de tio främsta orsakerna till irritation som jag tydligen måste leva med:

1. Debattbordet i SVT24:s nyhetsstudio. Ni vet det som har en sluttande kant mot tv-tittarna. Jag har inte kunna följa med vid en enda debatt som har hållits där eftersom det enda jag tänker på är att en kaffekopp ska komma för nära kanten, kana ner och bränna programledaren på benet. Snälla, plocka in ett vanligt bord!

Annons

2. Reklamavbrott utan omsorg. Avgörande scener i filmer blir avbrutna mitt i vilket gör att man tappar intresset helt. Det kan ju inte vara meningen. Av någon anledning händer det oftare i gamla filmer. Som när Ethan Hawke och Winona Ryder äntligen får till en hångelscen i "Reality bites". En halv kyss och – parfymreklam! Visa respekt för gamla filmer! Och hångel!

3. Att alla är så snygga på tv. Detta gör att när vanliga människor medverkar i till exempel nyhetsinslag är det svårt att lyssna på vad de säger eftersom de upplevs som så fula i jämförelse. Lite mer vanliga människor i tv-serier, tack!

4. Mat-Tinas tänder. Hela den där jobbiga hurtigheten sitter i leendet. Och snart är det tillbaka i rutan. Hu.

5. Kanal 5:s mellansnack. Lyssnar programledningen någonsin till dem? Har cheferna hört att hallåorna ofta hånar programmet som just ha visats? Eller framför sina egna unkna åsikter? Märkligt.

6. SVT:s totala oförmåga att lägga tablå. På primetime visas repriser från 70-talet eller "Sommarandakt". Det är som att be tittarna att zappa vidare.

7. Vårtor. Hur kommer det sig att Hollywoodskådespelare kan lägga en förmögenhet på kritvita löständer, spruta in botox i ansiktet och ständigt banta – men inte bekymra sig för sina ansiktsfläckar. Varför får just de vara i fred? Tycker man att vårtor ger karaktär kanske? Det tycker inte jag. Robert De Niros kindvårta har jag fått kvällningar av många gånger. Och nyss upptäckte jag att Christian Bale har en vårta vid näsroten i höjd med sitt högra öga. Nu vill jag inte se närbilder på honom någonsin mer.

8. Reklam för kommande program. Runt primetime kan det handla om flera minuter av trailers. Ett nytt program kan lanseras i månader innan det kommer. "Lost" och "Desperate housewives" hann man börja hata innan de startade.

9. Program som återkommer hela tiden. Till exempel "Newlyweds" som sänds på Kanal 5 och MTV samtidigt. Dessutom varvar MTV hela tiden nya avsnitt med gamla eller jättegamla. Detta gör att risken för att träffa på Jessica Simpsons blonda lockar när man zappar är ohälsosamt stort.

10. Desperata musikalkillen som sjunger: "Jag vill ha en tjej/gillar inte krogen/ fattar inte internet/ finns det inget annat sätt?" i reklamen för datinglinjen Party line. Jag tror inte det finns en mer läskig kille än han. Om jag får bestämma hittar han aldrig en tjej. Eller, det skulle vara Mat-Tina då.

Sofia Bergströmväntar ändå med spänning på säsongsstarten av "Lost" den 24 augusti.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons