Annons
Nyheter

Timell leder "Idol" för uppfinnare

Martin Timell leder jakten på Sveriges bästa uppfinnare i TV 4. I nya "Uppfinnarna" får påhittiga människor en chans att göra verklighet av sina idéer.
Nyheter • Publicerad 18 april 2012
Martin Timell.
Martin Timell.Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Överallt i Sverige sitter det kluriga människor med intressanta idéer. Det vet Martin Timell, som under sin tid i "Äntligen hemma" fått ta emot en mängd uppfinningar från personer som hoppas att programledaren ska kunna hjälpa dem på traven.

Nu kan han det. I det nya programmet "Uppfinnarna" ger han folk möjlighet att demonstrera sina kreationer i TV 4.

Annons

Det kan vara enkla lösningar som underlättar vardagen eller avancerade prylar som vi inte visste att vi inte klarar oss utan. Inget är för stort eller för litet för att presenteras när programmet i maj ger sig ut på en klassisk auditionturné enligt talangjaktsmodellen.

– Jag hoppas att det ska dyka upp små finurliga lösningar på vardagsproblem. Och så hoppas jag naturligtvis att vi ska hitta något oerhört avancerat som kan få industriella konsekvenser, berättar Martin Timell.

Expertjury

Programmet är tänkt att bli som ett "Idol" för uppfinnare. En jury tar emot de hoppfulla uppfinnarna och värderar deras förslag.

– Juryn gör en bedömning av vilka saker som är möjliga att göra, om de har gjorts tidigare eller om det bara rör sig av en förädling av ett patent, menar Timell, som själv kommer att guida tittarna genom programmet.

Vilka som ska sitta i juryn är ännu inte klart, men det blir inte tal om någon kändisjury utan om experter inom design och innovation.

Formatet har bland annat sänts i Norge tidigare, och där har påhittiga norrmän presenterat allt från digitala hemmanycklar till en babyvagga med inbyggt dammsugarbrus avsedd att lugna kolikbarn.

Casting

Den 12 maj öppnas portarna för uppfinnare i Umeå. Därefter har man också auditiontillfällen i Jönköping och i Stockholm. Redan nu kan den som känner sig manad anmäla sig till programmet på TV 4:s hemsida.

– Jag hoppas verkligen att vi inte bara ska hitta kluriga gubbar utan kluriga gummor också, säger Martin Timell.

Annons

Hur programmet kommer att formas beror lite på vad det är för prylar som presenteras, men tanken är att idéerna ska jämföras och värderas tills bara den bästa uppfinningen finns kvar. Vinnaren kommer att ges möjligheten att få ut sin produkt på marknaden.

Programmet sänds i åtta avsnitt i TV 4 till hösten.

Louise Cronholm
TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons