Annons
Nyheter

Tillbaka till torgfesternas Trelleborg på vattentornet

I decennier har de varit dolda, åtkomliga för bara ett fåtal. Men sedan kafét i gamla vattentornet öppnat i ny regi har Johan Nilssons vackra och roliga väggmålningar kommit i dagen igen; ett minne från torgfesternas Trelleborg på 30-talet.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2012
Många sagofigurer dyker upp på väggarna, exempelvis tomten.
Många sagofigurer dyker upp på väggarna, exempelvis tomten.Foto: Tomas Nyberg
Södra väggen pryds av skogsmotiv. Här syns en snigeljägare och... är det inte en kookaburra?
Södra väggen pryds av skogsmotiv. Här syns en snigeljägare och... är det inte en kookaburra?Foto: Tomas Nyberg
Ballongförsäljaren skulle förstås vara med när det var fest.
Ballongförsäljaren skulle förstås vara med när det var fest.Foto: Tomas Nyberg
Mannen som skålar glatt med besökarna är med största sannolikhet konstnären själv, Johan Nilsson.
Mannen som skålar glatt med besökarna är med största sannolikhet konstnären själv, Johan Nilsson.Foto: Tomas Nyberg
Solar, månar, soldater och betjänter kan nu åter beskådas av trelleborgarna, som de kunde under 1930-talets torgfester.
Solar, månar, soldater och betjänter kan nu åter beskådas av trelleborgarna, som de kunde under 1930-talets torgfester.Foto: Tomas Nyberg
"De gamla vikingarna drucko alltid ännu en gång!" är västra väggens storverk. Säkert ett inspirerande ordspråk för vinstugans gäster.
"De gamla vikingarna drucko alltid ännu en gång!" är västra väggens storverk. Säkert ett inspirerande ordspråk för vinstugans gäster.Foto: Tomas Nyberg
Sömnig torgfestbesökare från tornets södra vägg.
Sömnig torgfestbesökare från tornets södra vägg.Foto: Tomas Nyberg
Jaktscener syns på flera ställen: Här på tjuvar.
Jaktscener syns på flera ställen: Här på tjuvar.Foto: Tomas Nyberg
Redan på kaféts nedre botten inleds Johan Nilssons prydande av vattentornets inre väggar.
Redan på kaféts nedre botten inleds Johan Nilssons prydande av vattentornets inre väggar.Foto: Tomas Nyberg

Redan i kafét möter oss flera väggmålningar, som alltid varit mer eller mindre synliga. Men upp till andra våningen, där den verkliga ögonfägnaden finns, är det länge sedan någon annan än kafépersonal och föreningar som bokat extra utrymme kommit. Inte ens då har man kunnat se allt, eftersom klädskåp, skiljeväggar och annan bråte dolt stora utrymmen.

Nu är det ändring på det, och Johan Nilssons festliga målningar kan avnjutas av alla och envar.

Annons

– Det är ju jätteroligt, kommenterar Trelleborgs museichef Ingela Jacobsson.

– Torgfesterna är ju en del av stadens historia. Och Johan Nilsson finns dessutom representerad i en hel del trappuppgångar runtom i Trelleborg.

I vattentornets trappuppgång hälsar oss en tjusig, festklädd dam. Målad, men ändå. Sälen Isak, en sann Trelleborgslegendar som framlevde sina dagar i Stadsparkens damm, plirar nyfiket på oss. Uppe på andra våningen ser vi hela verket; det som målaren Johan Nilsson skapade för att pryda det som då tjänade som vinstuga under den årliga torgfesten.

Man kan kalla dem dåtidens palmfestivaler; de hölls då som nu under senare delen av sommaren och var centrerade kring Stortorget där karuseller och andra attraktioner roade barnen.

Det var framgångsrika, välbesökta fester som hölls mellan åren 1933 och 1949, med undantag för krigsåren. Somrarna 1933-1935 jobbade Johan Nilsson som en annan Michelangelo med målningarna i gamla vattentornet.

Det är tack vare Torgfestkommittén vi har Axel Ebbes "Sjöormen" på Stortorget. Konstverket köptes på avbetalning från konstnären själv 1935, men torgfesten gav sådant överskott redan det året att fontänen kunde betalas fullt ut.

Och det dracks en del. Bara på festen 1935 gick 8497 pilsner åt, enligt Gamla Trelleborgs årsbok 2007, och en hel del av dem lär ha förtärts i vattentornets vinstuga. Det finns nedtecknat vad den ansvarige, Arvid Nilsson, hade i lön: 1,40 kronor i timman samt en kaffe per dag. Ja, kaffet var kanske inte huvudanledningen till att man besökte vinstugan.

I Vinstugan rådde "sång, musik och gott gemyt", enligt Trelleborgs Allehandas rapport den 4 september 1934: "Många – och särskilt de äldre – hittade med förkärlek upp till vinstugan i vattentornet, varest trevnaden igår var av det allra gemytligaste slaget."

Torgfestförberedelserna 1935 höll på att bli ödesdigra för målaren Johan Nilsson. Han ramlade ner från sin stege och slog sig ganska illa. Därför fick en av hans söner fullfölja de målningar som vi i dag åter kan njuta av i full prakt.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons