Nyheter

Tillbaka för att stanna

Europes återförening är ingen nostalgisk engångsgrej. "Det blir en fortsättning helt klart. Vi ser fram emot att göra många plattor i framtiden. Det ska bli kul", säger gitarristen John Norum.
Nyheter • Publicerad 23 september 2004
Lugnare killar som inte festar lika mycket. Europe: John Levén, Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli och John Norum. bild: Malin Rudblom/Pressens Bild
Lugnare killar som inte festar lika mycket. Europe: John Levén, Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli och John Norum. bild: Malin Rudblom/Pressens BildFoto: 
Europe årgång 2004, inget nostalgiband. Från vänster: John Levén. Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli och John Norum.bild: Malin Rudblom/Pressens Bild
Europe årgång 2004, inget nostalgiband. Från vänster: John Levén. Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli och John Norum.bild: Malin Rudblom/Pressens BildFoto: 

Först kom Gyllene Tider tillbaka och nu återförenas Sveriges andra stora 80-talsband, Europe. Men medan Gessle och kompani klart slog fast att det var en engångsföreteelse planerar Europe för framtiden. I går kom till och med ett album, "Start from the dark", med ny musik och sedan blir det en lång Europaturné som inleds i Helsingfors den 14 oktober..

– Det var ett beslut vi var tvungna att ta. För vi ville gå vidare i en ny fas och inte bara gå ut och köra gamla låtar. När vi träffades sa vi till varandra: "Nu kör vi för framtiden", säger sångaren Joey Tempest.

Europe hade exempellösa framgångar i mitten av 80-talet. "The final countdown" toppade listor över hela världen och under några år snurrade det väldigt fort för hårdrocksbandet från Upplands Väsby som fick leva ut sin rockdröm. Men drömmen hade en baksida som stavades avhopp från bandet, skattesmäll och en manager som de inte riktigt kände de kunde lita på.

I början av 90-talet tog resan slut och bandet gick skilda vägar. Det var väl inte många som trodde att de skulle få höra något mer från Joey Tempest och de andra i bandet. Men, det trodde faktiskt bandet självt.

– Nu blev det ett långt break, men vi har hållit kontakten och hela tiden visste vi ju att det här skulle kunna ske igen. Att det tog tid berodde på att vissa soloprojekt måste avslutas så att vi kunde börja med det här, säger Joey Tempest.

Han har avslutat sin solokarriär och John Norum är tillbaka som gitarrist. Han hoppade av gruppen 1986 och har tillbringat nästan tio år i USA som soloartist och gitarrist i flera hårdrocksband. Men nu säger han att det är som att vara tillbaka i familjen igen. Bråket med skatteverket är avklarat och stjärngitarristen är tillbaka i sättningen. Europé verkar vara i harmoni, då återstår bara frågan om bandet festar lika mycket bakom scenen som på de klassiska turnéerna på 80-talet.

– Vi har varit pojkar, vi har röjt, men vi är lugnare nu. Men det blev ganska mycket festande på sommarturnén faktiskt, säger Joey Tempest och ler.

I somras testade Europe på turnerandet igen. Förutom en spelning på Sweden Rock Festival var det en ren utlandsturné. Men i oktober kommer övrig nordisk publik att få se dom när de inleder en inomhusturné i Helsingfors den 14 oktober. (TT Spektra)

Mikael Forsell

Europe

Bandet består av Joey Tempest, 41, John Norum, 40, John Lev'n, 40, Mic Michaeli, 41, och Ian Haugland, 41.

Joey Tempest och John Norum lärde känna varandra hemma i Upplands Väsby, norr om Stockholm, redan 1978 och bildade något år senare gruppen Force, som snart bytte namn till Europe.

De slog igenom när de vann Rock-SM 1982 och fick ett skivkontrakt. Det stora genombrottet kom åren 1985/86 med låtar som "Rock the night", "The final countdown" och "Carrie". "The final countdown" låg etta på singellistan i 25 länder och Europe turnerade flitigt de kommande åren.

1986 lämnade John Norum gruppen och ersattes av Kee Marcello från Easy Action. Nästa platta "Out of this world" (1988) såldes i två miljoner exemplar, men det ansågs vara dåligt efter framgången med "The final countdown"-albumet och efter albumet "Prisoners in paradise" (1991) splittrades gruppen 1992.

Den 22 oktober spelar Europe i Göteborg och den 24 oktober i Köpenhamn..

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.