Annons
Nyheter

Till sjöss med akvavit

Nyheter • Publicerad 29 november 2006
Till sjöss med akvavit
Till sjöss med akvavitFoto: 

Mina vänner, det här med Linjeakvavit är ju kul! Tack för alla mail. Bland annat har jag fått mail från två sjökaptener med erfarenhet av att skeppa akvavit.

Men låt oss börja med Bengt som mailar och berättar att han just tagit en "dramm" linjeakvavit och på flaskan står det att snapsen passerat ekvatorn två gånger ombord på M/V Taronga under tiden 4 februari till 3 juni 2004. På tal om etiketten med uppgifterna om fartyg och restid så står de på etikettens insida. Man måste alltså hyfsa innehållet i flaskan ganska rejält innan man kan ta del av informationen. Farligt...

Annons

Kapten Malin Andersson, bosatt på Skillinge men anställd i Sydney, Australien, på rederiet Wallenius Wilhelmsen, världens största RoRo-rederi. Wallenuis är svenskt, och Wilhelmsen norskt. Hon berättar att de dyrbara dropparna enbart får transporteras med Wilhelmsens Lines fartyg och att tunnornas seglar i containers.

Kapten Andersson säger att hon hört att den norske ägaren till Wilhelmsen Line lär ha flaskor av den finaste sorten linjeakvavit men hon är osäker på om han har just från 1943. Hon berättar också att en del containrar med akvavit åker med två gånger och blir därmed dubbel linjeakvavit.

Jag tror jag ska ta och maila till ägaren till Wihelmsen Line och fråga. Man kan ju bara få ett nej eller tystnad. Eller så tycker han det är kul att snacka om sin fina sprit.

Kapten Ingvar T. Swenson (jag kan inte se var han bor) berättar att han under 1950 och -60-talen ofta fraktade akvavit med Transatlantics australienfartyg och att spriten förvarades i trälådor som var inlåsta i ett däckshus under resan.

Det var några inlägg om linjeakvavit. Jag vill gärna ha fler berättelser, minnen, erfarenheter och kunskaper om linjeakvavit. Och, som sagt, det blir definitivt årets julsnaps i mitt hem. Det är dyrt men det finns små flaskor (tror jag, hoppas jag...) och det är ju vittberesta droppar.

Jag tycker också att det är hedrande att man i Köpenhamn serverar linjeakvavit till julbordet trots att danskarna faktiskt har väldigt bra akvavit själva. Jag kan egentligen ingenting om akvavit men visst är deras jubileumsakvavit också fin? Det vittnar om vidsynthet och prestigelöshet att man inte blir nationalistisk i detta fall utan ser till vad som är bäst för gästens smaklökar. Javel.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons