Till bords i ett välmående Pompeji
Vulkanen Vesuvius hade talat liksom den gången sexton år tidigare, men nu var det kraftigare, även städerna Herculaneum och Stabia drabbades. De flesta lyckades fly, men många gjorde misstaget att återvända till sina hus där de blev begravda. Staden Pompeji strax söder om Neapel grundades redan på 600 - talet f Kr.
Jordbävningen är den ena saken som vi starkt förknippar med Pompeji, den andra är de omfattande utgrävningarna som har pågått i århundraden och fortsätter än idag, de har gett oss tillbaka bilder av livet i en landsortsstad och tagit fram gator, butiker, offentliga byggnader, torg, tempel, krogar och boningshus. Och naturligtvis väggmålningar och mosaikarbeten. Tre fjärdedelar av staden har grävts fram och både graffitti, väggmålningar, inskrifter och välbevarade avtryck av människor och djur berättar om hur alla blev överraskade och berättar även om människors vardag. Om samvaro, familjeliv och mat.
Utställningen Pompeji till bordsi samarbete med Pompejiinstitutet lyfter fram matens betydelse i Pompeji och det visas i fresker, krukor, silverskålar, utbudet av frukter och grönsaker på marknader och tillredningen av maträtter på enkla barer. Det är totalt 185 föremål, en del är nyligen utgrävda och har inte visats tidigare. Utställningen har tre avdelningar. Den första visar livsmedelsförsörjning och exempel på redskap och förvaringskärl.
Grunden till detta ligger i det rika landskapet med produkter från bondgårdarna, skogarna och havet. Det ger olivolja, vin, fisk, torkad frukt och inte minst basen till den flitigt använda och kryddstarka såsen garum, tillagad på fisk, salt och kryddor och satt att jäsa i lerkärl.
Det som inte kunde användas för inhemskt bruk såldes till andra regioner, handeln i Medelhavsområdet var under den här tiden väl utvecklad.
Den andra avdelningen i utställningen handlar om snabbmatställen, thermopolium, dit kunde man gå mitt på dagen för att få ett mål mat, man åt stående eller så satt man en stund vid bänken där rätterna serverades av krögaren. Vi får även se Asellinas thermopolium på shoppinggatan Via dell' Abbondanza, där gästerna serverades av Asellina själv eller av servitriserna Aegle, Maria och Zmyrina.
Den tredje avdelningen visar en antik matsal och hur de välbeställda intog sina måltider, där det vimlar av föremål i silver, köks- och servisutrustning i brons och i glas. Dryckeskannor, krus, fat, skålar och bägare i glas är arbeten som är sällsynt välgjorda och vackra.
Det går att dessutom under resans gång att njuta av utsökta mosaikarbeten, en mängd amforor och väggmålningar som innehåller motiv kring temat mat. Och det finns överallt föremål som bekräftar och slår fast att detta rör sig om en högkultur. Jag fastnade särskilt för några vikter i basalt och kalksten, egentligen enkla kontrollredskap men tillverkade med stor omsorg och en enorm hantverksskicklighet.
Det är en utställning av världsklass, Hässleholm är bara att gratulera och när du ändå ska åka dit ta en promenad på stan och njut av den offentliga konsten! Den är riklig och av hög klass.