Annons
Nyheter

Ticnets avtalsvillkor "oskäligt"

Den som köper biljetter på Ticnet får enligt avtalsvillkoren varken återlösa, byta eller föra vidare biljetten. Konsumentverket anser att villkoret är "oskäligt", skriver myndigheten i ett kritiskt brev till Ticnet.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2012

I ett brev till Ticnet skriver Konsumentverket att företaget "ger intryck av att konsumenten överhuvudtaget inte har möjlighet att göra sig av med biljetten" om denne inte kan närvara vid evenemanget. Som exempel har Konsumentverket med brevet bifogat en biljett till Melodifestivalen som kostat 595 kronor.

Det är första gången Konsumentverket har uppmärksammat den här typen av villkor. Enligt Malin Fors på myndigheten vet man inte hur vanligt det är.

Annons

Om Ticnet inte går med på att ändra villkoret kan Konsumentombudsmannen överväga att ta till ytterligare åtgärder, som att förbjuda Ticnet att använda villkoret, eller ta ärendet till Marknadsdomstolen. Ticnet har till 3 april på sig att svara.

Till skillnad från vid många andra köp har konsumenten ingen ångerrätt vid köp av biljetter.

– Det finns ingen möjlighet att lämna tillbaka biljetten för den som inte kan gå på evenemanget. Det enda sättet att bli av med biljetten för den som får förhinder att gå på konserten är att sälja den vidare. Den möjligheten måste man kunna ha, tycker vi, och därför är det här villkoret oskäligt, säger Malin Fors.

TT: I samband med bland annat musikfestivaler har det hänt att stora mängder biljetter köps upp och säljs vidare dyrare i andra hand. Har Konsumentverket någon förståelse för att biljettföretagen vill komma åt det?

– Det finns ju en problematik kring det, men vi utgår ju ifrån konsumentens perspektiv. Andrahandsförsäljning är ju tillåtet i Sverige, det finns inget man rent lagligt kan göra för att få stopp på den verksamheten.

Mattias Hallgrim, marknadschef på Ticnet, säger att Ticnet kommer att ta Konsumentverkets kritik på allvar. Enligt honom menar Ticnet med "Vidareförs ej tillåten" att man får sälja biljetten vidare – men inte för ett högre pris.

– Vi borde kanske ha skrivit ut det tydligare på själva biljetterna.

Biljetter är däremot aldrig personliga, enligt Hallgrim.

– Vi förbjuder inte att biljetter säljs vidare, men vi och arrangörerna vill samtidigt undvika dyr andrahandsförsäljning där biljettpriserna trissas upp. Du kan köpa en biljett som det står namnet Pelle Svanslös på och gå in med på en konsert, så länge biljetten är äkta, säger han men betonar att Ticnet inte tar ansvar för att biljetter som någon köper i andra hand är äkta.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons