Annons
Nyheter

The spirit of Smedstorp, del 2

Nyheter • Publicerad 6 februari 2006
Foto: 

The Spirit of Smedstorp ska hottas upp. Det har bestämts i projektet Öresundbo, ett EU-projekt som Tomelilla kommun deltar i. Projektet går ut på att man ska titta på perifera orter i Öresundsregionen, och se hur de kan bli mer attraktiva att leva och bo på.

Kommunen ringde mig i förra veckan och berättade att jag är en av personerna, med anknytning till Smeds-torp, som valts ut för att delta i en enkät. Förutom jag är det en lärare, en affärsinnehavare, en politiker, en Stockholmsflyttad, och så några till.

Annons

Smedstorps nya homestylist är en Kalmarkille som heter Per Ekman. Han håller på med en situationsanalys – det vill säga att ta reda på hur läget är i Smedstorp, och vad som kan förbättras för att öka inflyttningen. Denna analys ska sedan kunna användas av andra byar i Öresundsregionen.

Per sysslar med regional profilering och hans företag heter Geobrands. Han verkar kunna det här med varumärken, för när vi pratades vid berättade han att han tidigare tagit fram strategier för till exempel Lidingö och Huddinge. Men Smeds-torp är hittills den minsta orten.

Det här med regional profilering är poppis just nu. Allteftersom Industrisverige nedmonteras och företag läggs ned, börjar folk att flytta – och då gäller det för orterna att stå sig i konkurrensen.

I en internationaliserad värld är det inte längre nationalstaten, utan kommun och region, som har ansvar för tillväxtpolitiken. Det gäller att skapa sig ett varumärke som säljer, precis som i näringslivet. För många regioner är det något helt nytt.

Man kan se en reaktion på den urbanisering som var ideal fram på 1980-talet och som ännu fortgår. I en värld där vi likformas och globaliseras alltmer, börjar regionerna göra sig hörda.

Där kommer Per in i bilden. Han ställer massor av frågor, och jag tvingas betygsätta Smedstorp på en skala mellan lägst ett och högst fem. Kulturutbud 2 (det finns några gallerier och ett bibliotek), natur 4 (skogen), arkitektur 4 etcetera. Efter besöket i byn hade Per själv sagt till sin fru att det var vackert här, många fina hus.

Jag säger att det nog inte är så lätt att hitta nya vänner i Smedstorp om man inte har barn i skolåldern. Och att bo vintertid i Smedstorp, eller någon annanstans på Österlen, är inte någon rosig designidyll.

Men trots att jag som barn önskade mig en lite större stad, så hoppas jag att skolan får vara kvar. Jag hoppas att Badet klarar sig. Allt för att byn inte ska bli ännu en perverst pittoresk spökstad som fylls med låtsasliv på sommaren – utan får behålla sin kärva karaktär av järnvägssamhälle, där det i alla fall finns några människor året om. Trots att jag själv flyttar till Malmö igen, så hoppas jag att ni andra orkar stanna.

Per säger att flera han frågat önskat sig en samlingsplats, eller ett litet café. Han säger att ett äldreboende eventuellt skulle frigöra bostäder för inflyttning. Han pratar om idéprocesser, nya möjligheter. Om någon månad kommer han till Smedstorp och presenterar resultaten.

Hoppas att Pelle kan fixa det här.

Julia Svenssonskriver krönika varje måndag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons