Nyheter

Teatrum gör romantisk komedi

Efter Tjechovdramat Måsen går nu Ystads nya teaterensemble Teatrum vidare med en lättsam komedi: Fröken April, byggd på en filmkomedi från 50-talet.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2007
Josefine Tengblad och Therése Willstedt – här i sminklogen hos Jessica Nilsson – återkommer i vår till Ystads teater med komedin Fröken April. Bild: Sprisse Nilsson
Josefine Tengblad och Therése Willstedt – här i sminklogen hos Jessica Nilsson – återkommer i vår till Ystads teater med komedin Fröken April. Bild: Sprisse NilssonFoto:  

Teatrums modiga satsning på repertoarteater på Ystads teater fick en lyckad start. Åtminstone tillräckligt lyckosam för att det ska bli en fortsättning. Omkring 3500 personer såg Tjechovs Måsen i november 2006.

– Det känns väldigt skönt nu när man landat efter Måsen och sett vilka ringar det gett på vattnet, berättar Josefine Tengblad, tillsammans med Thérese Willstedt Teatrums drivande kraft.

– Folk har hört talas om projektet, och att vi faktiskt rodde det i land känns fantastiskt. Det gick väl ungefär plus minus noll, men vi klarade det! Även om Josefine och Thérese såg Måsen som en komedi, är siktet för våren inställt på något ännu lättsammare, mer lättillgängligt och rosigt romantiskt.

Filmen Fröken April gjordes av Göran Gentele 1958. Och även om den var populär som film, med bland annat Jarl Kulle, Gunnar Björnstrand och Lena Söderblom, har ingen gjort den på scenen. Teatrum har köpt rättigheterna av Genteles dödsbo, och Thérese Willstedt har skrivit ett nytt manus.

– Den var en succé som biofilm och Sveriges bidrag till Cannes 1958, berättar Josefine Tengblad.

– Den är helt fantastisk. En film om kärleken och vad vårvinden gör med oss när vi blir förälskade. Mycket kan stå i ens väg när man väljer att följa sitt hjärta, utmaningen är att trots det våga fortsätta.

Den svenska kultkomedin är numera svår att få tag i. Men många har den i kärt minne, enligt Josefine Tengblad:

– Många man stöter på säger "Gud, det är min favoritfilm!". För vår del är det kul att få göra något som aldrig är gjort.

Kan en lättsam 50-talskomedi ha något att säga 00-talets människor?

– Absolut, tycker Josefine. Kärleken och vad som händer oss när vi väljer att följa hjärtats röst är väl förhoppningsvis ett tidlöst tema. Premiär blir det – förstås – i april. Närmare bestämt skärtorsdagen 5 april. Sedan spelas Fröken April fram till 5 maj. Biljetterna släpps den 9 februari.

Att iscensätta en film passar Teatrums profil av "crossover mellan film och teater". Men från början hade Teatrum sina ögon på en annan rulle: Stephen Frears Farliga förbindelser, med bland annat John Malkovich och Glenn Close.

– Vi bestämde oss för den i samma veva som Måsen, berättar Josefine Tengblad. Det är också en fantastisk pjäs, och ingen hade gjort den på länge. Men så satte Stockholms stadsteater upp den i höstas, och då kändes det inte lika aktuellt.

Rollistan till Fröken April sys ihop just nu. Hela Måsen-ensemblen ville vara med igen, enligt Josefine Tengblad, men alla kunde inte få schemat att stämma. Exempelvis hoppas Tintin Anderzon kunna vara med, men har också andra engagemang att väga in.

Ett ödesbeslut för Teatrum och Fröken April tas i veckan på Ystads kommun.

– Kommunens stöd är avgörande för oss, säger Josefine Tengblad. Det finns andra som är beredda att gå in och stötta oss, men bara om kommunen är med.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.