Annons
Nyheter

Tartuffe till Marsvinsholm

Nästa sommar blir det mer Moliére i Marsvinsholms slottspark. Ystads Stående Teatersällskap ger Tartuffe med premiär 30 juni.
Nyheter • Publicerad 9 november 2006
Bror Tommy Borgström i Molières Den tanklöse, som spelades i Marsvinsholms slottspark 1997.arkivbild: Allehanda
Bror Tommy Borgström i Molières Den tanklöse, som spelades i Marsvinsholms slottspark 1997.arkivbild: AllehandaFoto: 

Tartuffe är ett av Molières klassiska och mest spelade verk. Pjäsen skrevs 1664 och handlar om den hycklande bedragaren Tartuffe som i lånta fjädrar lurar till sig både gods och dotter från en godtrogen familjefader. Men det slutar förstås lyckligt.

Med andra ord en perfekt pjäs för gänget ute på Marsvinsholm. Vilken roll som blir Bror Tommy Borgströms är ännu oklart men det vore intressant att se honom i titelrollen som Tartuffe. Just nu pågår rekryteringen av ensemble och repetionsstart är satt till början av maj nästa år.

Annons

Ystads Stående Teatersällskap väljer att framföra Tartuffe i en nyöversatt version på alexandrinvers av Lars Huldén. Det är inte första gången det spelas på alexandrinvers ute på Marsvinsholm. Sommaren 2002 bjöd man på uppsättningen Kvällsflört – en fräck komedi, av John Dryer, också i översättning till alexandrin av Lars Huldén. Dock upplevde många av den sommarens besökare att det var svårt att uppfatta texten på alexandrin och att det därför blev svårförståligt. Det är en utmaning för Ystads Stående att återigen ge sig på att spela på vers men denna gång är handlingen något mer okomplicerad.

Det är ej heller första gången man spelar Molière. Redan 1996-97 satte man upp Den Tanklöse och 2004 gjorde teatersällskapet succé med Den Girige.

Men Molières Tartuffe fortsätter Ystads Stående den klassiska, komiska traditionen i Marsvinsholms slottspark och även om ett spel på vers kan ha sina svårigheter finns det anledning att se fram emot nästa sommars uppsättning.

Robert Dahlström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons