Annons
Nyheter

Tänk en jul utan elektricitet

Nyheter • Publicerad 22 december 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag stod i duschen och drömde om att jag var någon annanstans än där jag var. Det varma, för att inte säga heta, vattnet satte fart på min hjärna och jag njöt i fulla drag då ljuset plötsligt slocknade. Radion tystnade och lägenheten vilade i dunkel.

Det är inte särskilt kul att stå i duschen i ett badrum utan fönster och ljus. Det blev kusligt, ungefär som i en skräckfilm - fanns det någon ondsint person i huset som stängt av elen för att kunna utföra sina mörka gärningar i lönndom.

Annons

Nästa tanke var också hemsk. Hade jag glömt att betala elräkningen? Kunde jag ha missat det? När betalade jag en elräkning sist - det hade jag inget minne av men varför skulle jag inte ha gjort det? Men det händer att jag i brådska lägger räkningar på märkliga ställen, typ hatthyllan och sedan lägger mössor, halsdukar och vantar över utan att tänka mig för. Men då brukar det komma påminnelser...

Jag for ut i lägenheten illa till mods. Började leta efter en bortsprungen elräkning när det slog mig att det kanske var ett elavbrott i hela huset, jag var kanske helt oskyldig? Denna gång.

Med blott ett badlakan runt kroppen for jag ut i trapphuset och provade om trappljuset fungerade. Det gjorde det inte och jag började slappna av och när jag kikade ut genom fönstret var alla fönster svarta. Hela stan låg i mörker. Men dagen var nådig och en blek vintersol lyste upp trots strömavbrottet.

Jag ringde till tidningen och vår nyhetsdesk visste förstås besked - det kunde ta någon timme till innan felet var avhjälpt. Då gjorde jag något som jag aldrig gjort förut. Jag gick runt och tände alla lampor i lägenheten, lät radion vara på och satte även på tv:n och brödrosten. Sedan väntade jag.

Och lika plötsligt som ljuset försvann kom det åter och dessutom med råge när alla mina lampor och andra elprylar började fungera igen. Och då slog det mig att den starkaste känslan under elvabrottet var tystnaden. Inget kylskåpsljud, inget vinande från köksfläkt och badrumsfläkt, ingen radio, ingen tv - bara tystnad. Det krävdes att allt drog igång igen för att jag skulle upptäcka den tystnad som varit.

Tänk om det blir elavbrott under flera timmar på julafton. Jag skulle tycka att det var kul och spännande. Stearinljus har vi ju i överflöd och den mesta av maten äter vi ändå kall. Och tv-programmen kan vi utantill...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons