Annons
Nyheter

Talman gick ut när Timbuktu prisades

Den skånska artistens tacktal när han tog emot priset för sitt arbete mot rasism i riksdagen blev dagens snackis under onsdagskvällen.
Nyheter • Publicerad 5 december 2013
Jason Diakité (Timbuktu) får pris av 5i12-rörelsen, som delas ut av Jasenko Omanovic i Plenum i Riksdagshuset. Foto: Henrik Montgomery/TT
Jason Diakité (Timbuktu) får pris av 5i12-rörelsen, som delas ut av Jasenko Omanovic i Plenum i Riksdagshuset. Foto: Henrik Montgomery/TTFoto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagens talman Per Westerberg (M) markerade mot alla former av uppmaningar om hot och våld när Fem i tolv-rörelsen höll manifestation mot främlingsfientlighet och rasism i riksdagen. Men när väl Jason Diakité, mer känd som artisten Timbuktu, fick pris av rörelsen, valde Westerberg att inte delta.

Pristagaren skapade debatt förra veckan med sin och hiphop-gruppen Kartellens låt "Svarta duvor och vissna liljor", där bland andra Sverigedemokrater kritiseras och det rappas, i några rader, om att "dunka Jimmie gul och blå".

Annons

SD anser att det är en oacceptabel uppmaning till våld mot partiledaren Jimmie Åkesson, i en tid när hot mot politiker beskrivs som ett stort samhällsproblem.

Jason Diakité ville inte svara på frågor från de många journalister som fanns på plats, men tackade, mycket rörd, med ett kortare tal för priset.

Talet var utformat som attack mot rasismen han möter varje dag.

- Jag kräver att få känna mig säker i Sverige. Jag kräver att få tillgång till det arbete som mina meriter berättigar mig, att få tillgång till den bostad som min inkomst räcker till. Jag kräver att få be till den gud jag vill, och älska den person jag vill. Jag kräver friheten att yttra mig, även av dem som inte håller med mina yttringar. Och jag kräver att bli sedd som en del av detta samhället, sa han bland annat i talet. (TT)

Mikael Hallqvist
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons