Annons
Nyheter

Syntblues från Skåne

Thomas Öberg och Jonas Jonasson i Bob hund har velat göra syntmusik ihop sedan de var 14 år. Nu bildar de båda Bob hund-medlemmarna Sci-Fi Skåne.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2005

Thomas Öberg och Jonas Jonasson har båda flyttat tillbaka till sitt Skåne efter många år i Stockholm. Öberg, den profilstarke sångaren i Bob hund, bor numera i Malmö, medan Jonasson, den Kraftwerkfanatiske keyboardisten, residerar i Kåseberga.

Men det är inte därför de båda Bob hund-medlemmarna äntligen gjort slag i saken och bildat sitt band.

Annons

– Vi började med det redan innan så ibland vet hjärnan mer än man tror, innan kroppen kan uppfatta det. Det kanske var första steget mot flytten att vi började göra det här, säger Jonas Jonasson lite eftertänksamt.

Bob hund har alltid varit en kakafoni av alla möjliga stilar där de olika medlemmarna slagits för att just deras influenser ska slå sig fram i de låtar gruppen gjort.

Jonas Jonasson har stått för syntinfluenserna och Thomas Öberg för de underfundiga texterna. Sci-Fi Skåne kan därför kategoriseras som ett syntband utan två gitarrister, en basist och en trummis.

– Jag och Thomas har länge haft tankar på att göra annan musik än den vi gör i ett traditionellt rockband. Vi kommer ju från en syntbakgrund. Nu tog vi oss tid att göra musik och det blev ganska mycket musik, säger Jonas Jonasson.

Singeln "Jag har aldrig bott vid en landsväg" gavs ut i maj och i slutet av sommaren ska det komma ett album. De båda lärde känna varandra när de var 14 då Thomas Öberg fick höra talas om en kille i skolan som hade väldigt många syntplattor och det var Jonas Jonasson.

– Då fanns det inget som hette synt utan man fick fråga om elektronisk musik. Då fick man Kraftwerk.

Killarna köpte en tidig synt, men hade ingen aning om hur man gjorde musik. Trots det gjorde de stapplande försök att komponera låtar. 1986 flyttade de båda till Stockholm och snart var Bob hund bildat. Bergman Rock har tillkommit senare, som Bob hunds engelskspråkiga alter ego. Nu har Jonasson och Öberg alltså ett tredje band ihop. Hur ska de hinna med det, kan man undra.

– Vi är ju heltidsmusiker så det gäller att fylla den tiden. Jag tror det var Keith Richards som sa att det är 90 procents väntan att vara musiker. Och så är det ju, säger Jonas Jonasson och ler. Men det är inte slutet på Bob hund vi ser.

– Nej, det är det absolut inte. Vi har ett halvt album klart. Men det får folk vänta på.

Medan Bob hund är ett av Sveriges mest omtyckta liveband kommer Sci-Fi aldrig att göra en traditionell konsert. Istället uppträder Jonas Jonasson och Thomas Öberg som discjockeys och över musiken sjunger Thomas Öberg så högt han bara kan.

Annons

– Det är väldigt improviserat och hela idén är att det ska vara det, säger Jonas Jonasson.

– När vi spelar våra egna låtar så sjunger Thomas ovanför sig själv fast starkare.

Tanken bakom det udda sättet att uppträda förklarar Jonas Jonasson så här:

– Nu kan alla spela in själva och jag träffar musiker som är 20 år yngre än jag och tycker det är konstigt att vi spelar själva. Det gör inte de och de är också musiker. Det här är vår replik på det.

Vad säger de andra i bandet om ert sidoprojekt?

– Vi har jobbat ihop så länge och vet att om man inte får göra det man vill inom rimliga gränser så tycker man bara det är tråkigt ändå. De har ett milt överseende.

Jonas Jonasson ler och svarar:

Vem annars i Bob hund skulle du vilja bilda band med?

– Då skulle jag nog göra något med Mats Hellquist, en riktig smetig gullig popgrupp... Han skulle slå ihjäl mig om han hörde det, säger Jonas Jonasson och skrattar. (TT Spektra)

MusikMikael Forsell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons