Annons
Nyheter

Symfoniorkestern som blir dansband

Det svänger om Symfoniorkestern Trelleborg. Inför sin konsert på lördag har de fått ikläda sig den ovanliga rollen av dansband – om än inte med foxtrot på programmet, utan tango, cancan, salsa och polonäs.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010
Symfoniorkestern Trelleborg ger sig in i dansens virvlar den 29 maj.
Symfoniorkestern Trelleborg ger sig in i dansens virvlar den 29 maj.Foto: 

– Det är väl lite av dansfeber, efter Let’s dance i tv, säger symfoniorkesterns Reinhart Teltscher om lördagens konsert, där två professionella dansare ska ge musiken ytterligare liv. Reinhart till och med checkade med Tv 4 om han fick använda uttrycket ”Let’s dance”. Det fick han inte.

– Det är varumärkesskyddat, berättar violinisten Teltscher. Därför kallar vi det ”i dansens virvlar” i stället.

Annons

Det är inte första gången Symfoniorkestern spelar dansmusik, men normalt brukar det handla om wienerkonserter och vals. Helt andra krav ställs av salsa, mazurka och pasodoble.

– På de första repetitionerna var det inte alls lätt att leva sig in i de rytmerna, berättar Reinhart Teltscher. Är man van vid Mozart och Haydn och plötsligt ska spela rumba blir det lite svårt. Men till sist kommer det in i kroppen.

– Svårast var nog salsan, funderar Reinhart. Medan tangon sitter i blodet på något sätt. Bara man inte spelar den som en pensionärsorkester. Det ska vara lite eldigt!

För att förstärka rytmen har orkestern lånat in en brassektion från Malmö Symfoniorkester. Även fiolstämmorna får stå för mycket av rytmjobbet.

– När Strauss reste omkring i världen för att ge konserter hade han alltid sina egna andraviolinister med sig. De behövdes för att åstadkomma rätt taktkänsla, upplyser Reinhart.

För dansen står Alexander Valencia med partner. För deras skull kommer stolarna i Rotundan på Parken att ställas i hästskoform, och ett utrymme lämnas i mitten för dans.

Konferencier är den inte helt okända Marianne Mörck. Men sjunga ska hon inte.

– Marianne tyckte att det skulle vara roligt leda oss genom programmet, berättar Reinhart Teltscher. Möjligen sjunger hon någon bit, men det blir i så fall bara ett mindre inslag.

Dirigent är Andrej Nikolaes och orkestern leds av Wojtek Mileros, som samtidigt är en av Symfoniorkesterns förstafioler.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons