Annons
Nyheter

SVT:s storsatsning släpps på dvd innan den sänds i tv

Nu räcker inte tv för SVT. Nya politiska thrillerserien "Kommissionen" kommer dessutom ut direkt på dvd och som bok. "Det här är ett sätt att finansiera en dyrbar produktion", säger SVT:s dramachef Daniel Alfredson.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2005

Tisdagen den 23 augusti är det premiär på "Kommissionen" i SVT1. Handlingen följer vad som händer efter en enorm terror-attack mot centrala Stockholm som jämnar Riksdagshuset med marken och dödar tusentals människor.

En särskild kommission inrättas för att samordna myndigheternas insatser, men det går snart storpolitik i arbetet och det demokratiska Sverige skakas i grund-valarna. Serien är en av SVT:s största satsningar i höst och visas i tolv av-snitt. Loa Falkman spelar statsministern och i övriga roller syns bland annat Katarina Ewerlöf, Chatarina Larsson och Helge Skoog.

Annons

Och efter tsunamikatastrofen i vintras och terrorattackerna i London i juli lär "Kommissionen" bli omtalad.

Men redan dagen efter premiären ges de fyra första delarna ut på dvd och senare under hösten kommer resterande avsnitt att kunna köpas. Dvd-n med avsnitt 5 till 8 respektive 9 tlll 12 släpps dagen efter avsnitt fem respektive nio visats i SVT. Dvd-erna innehåller även extramaterial som SVT-tittarna inte får ta del av.

SVT har tidigare släppt sina serier på dvd, men det är ovanligt att de ges ut innan de ens visats i egna kanalen.

Enligt Daniel Alfredson handlar det dels om ekonomi.

– Sedan är det också så att vi tror att tittarbeteendet ser annorlunda ut i dag. Det är svårt att hänga med i en lång serie alla dagar och då ska det finnas en möjlighet att se den så här, säger han.

Vad säger du till de tv-tittare som betalar sin licens och tycker det är trist att man måste köpa en dvd för att få se serien först?

– Men vi visar ju den i tv så det går ju väldigt lätt att slå på den om man vill. Vi tar inte bort någonting utan vi ger fler möjligheter att se den.

Daniel Alfredson tror det kommer att blir fler liknande lösningar i framtiden. Dvd-marknaden är i dag en stor industri och SVT får här en chans att tjäna pengar.

– Det är inte jättepengar, men i en sån här dyrbar serie handlar det om att man kan spetsa lite grejer och få större ekonomiskt utrymme. (TTSpektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons