Nyheter

SVT hittade bortglömd Jimi Hendrix-konsert

Två arkivmedarbetare på SVT gjorde ett häpnadsväckande fynd häromdagen. På en hylla i ett hörn av SVT:s bandarkiv påträffades en inspelning av en svensk konsert med Jimi Hendrix som egentligen skulle ha varit förlorad för eftervärlden.
Nyheter • Publicerad 20 september 2004

Konserten från Konserthuset i Stockholm i januari 1969, skulle enligt noteringarna egentligen hade raderats i april samma år, men någon har räddat undan den och sedan tydligen glömt bort den.

Nu vill SVT sända den svartvita konserten med gitarrhjälten i sin glans dagar.

– Materialet hittades häromdagen, så vi kollar noga rättighetsfrågan nu, men det är vår önskan att visa den, säger SVT:s pr-chef Anders Hvidfeldt, som själv har sett filmen. Det var arkivmedarbetarna Lennart Pettersson, Sven-Olof Hagel och Björn Karlin som gjorde fyndet.

De arbetar med att överföra gamla så kallade tvåtumsband till modern teknik och på så sätt rädda tv-historia till eftervärlden, skriver SVT:s interntidning Vi på tv, som berättar om fyndet i sitt senaste nummer.

Med gammaldags teknik tog det förr mycket stor plats att spara tv-program, vilket gjorde att många inspelningsband helt enkelt raderas för att användas på nytt. Och då var det ofta underhållningsprogram, som inte ansågs tillräckligt fina, som gick förlorade.

Då kunde det hända att medarbetare ryckte in och räddade inspelningar på eget bevåg och så var det förmodligen den här gången också.

– Troligen ställdes det på hyllan av en SVT-medarbetare som gillade Hendrix när bandet skulle raderas, säger Björn Karlin till Vi på tv. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.