Annons
Nyheter

Svt, det är dags att vakna!

Nyheter • Publicerad 9 juli 2007
Foto: 

"Through the past few years The Wire became to the hood what Seinfeld was to the 'burbs – an entertaining glimpse into our own reality. This show is more hip-hop than the music is nowadays."

Omar Mazariego, Slam Magazine

Annons

Häromveckan kom min goda vän Alexander tillbaka till Sverige från Philadelphia där han doktorerar sedan ett år tillbaka. Jag hann knappt säga hej innan han började hylla den fjärde säsongen av The Wire, som sändes redan förra hösten i USA. På frågan om säsongen var bättre än de tidigare svarade han "mycket" med samma emfas som om någon försöker förklara Maradonas storhet för en fotbollsälskare som bara sett allsvenskan. Alexander, en skarpsynt och svårimponerad film-, musik-, och litteraturälskare som använder sig av färre positiva omdömen än Sydsvenskans Jan Aghed, konstaterade kallt att det här var det bästa han någonsin sett, hands down.

Ilsken över att jag själv inte har sett en sekund av det hela gick jag hem för att på Svt:s hemsida söka svar på om kanalen äntligen bestämt sig för när det ska sändas. Nu fick jag faktiskt två besked – ett positivt och ett negativt. Det positiva var att The Wire säsong fyra ska börja visas i september. Den negativa var att programmet ska gå fredagar klockan 22.30.

Fredagar 22.30. Jodå, inget nytt under solen. Chansen att Svt ska sända The Wire på mänskliga tider är mindre än att Linda Bengtzing åker på familjesemester med Hedmans.

Jag skulle inte vilja att min värsta fiende hade "möjligheten" att sitta hemma i tv-soffan klockan halv elva 13 fredagskvällar i rad. Visst, jobbar man på en rymdstation kanske det går, men vem annars? (Det var samma sak med The Corner i vintras, en fantastisk serie gjord av gänget bakom The Wire. Svt satt återigen på ett guldkorn bara för att sända det halv tolv på fredagar.)

Ärligt talat, vad är det för fel? Här har man en serie som hyllas av en enig amerikansk kritikerkår. En serie som inte liknar någon annan, som kryper innanför skinnet och väcker obehag. En serie där det under en säsong dör färre människor än vad det gör i ett avsnitt av Morden i Midsomer. En serie som ligger så nära verkligheten att Baltimores borgmästare av pr-skäl till en början vägrade upplåta stadens gator för inspelningsteamet.

Om The Wire någon enda gång sänts på vettiga tider skulle Cecilia Stegö-Chilò fortfarande vara Sveriges kulturminister, jag lovar. Hon hade anmält tv-innehav och betalat räkningen minuten efter att det första avsnittets eftertexter rullat färdigt. Och med tanke på hur snabbt ryktet om The Wires förträfflighet sprider sig i kompiskretsar skulle inga av Stegö-Chilòs moderatvänner avslöjats som licensskolkare och tvingats bära dumstrut vid riksdagsöppnandet.

Seinfeld, Vänner, Simpsons – det finns flera exempel på framgångsrika tv-serier som i USA till en början legat i kvällsblockens periferi, men som efter ett par säsonger med stigande tittarsiffror flyttats till prime time – för gott. Varför, varför, varför vågar inte det anglofila Svt göra samma sak med The Wire? Dominic West (huvudpersonen McNulty) är faktiskt engelsman.

Christopher Lembke

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons