Annons
Nyheter

Sverigedebut på Stockholm Jazz

Ystadskillen Martin Tingvall får en smakstart för sin skivdebuterande trio, när han efter åtta års bortovaro landar en prestigefull spelning på Stockholm Jazz Festival.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2007
Första Sverigespelningen för Martin Tingvall och hans trio – med basisten Omar Rodriguez Calvo (till vänster) och trummisen Jürgen Spiegel (till höger) blir på Skeppsholmen inför nio tusen personer.
Första Sverigespelningen för Martin Tingvall och hans trio – med basisten Omar Rodriguez Calvo (till vänster) och trummisen Jürgen Spiegel (till höger) blir på Skeppsholmen inför nio tusen personer.Foto: 

På hemmaplan är pianisten Martin Tingvall mer eller mindre okänd. Och det är inte så konstigt. Hans tysk-svensk-kubanska trio bildades i Holland och har numera sin bas i Hamburg. Martin pendlar mellan en liten lägenhet i Hamburg och sambon i Snårestad.

– Det är bara 39 mil till Hamburg. Lite längre än till Göteborg, säger Martin.

Annons

Efter jazzlinjen på Skurups folkhögskola blev det Musikhögskolan i Malmö för Martin. Men han blev snart less på det akademiska sättet att lära sig musik. När chansen till ett tremånaders utbyte med Groningen, Holland, erbjöd sig så nappade Martin. Och stannade i ett år. Hans viktigaste, tycker han.

– I Holland finns en öppenhet både mellan människor, kulturer och olika musikscener, berättar han entusiastiskt.

Varje vecka hölls jamsessions på en lokal jazzklubb, där växlande gästartister gjorde att jazztonerna kunde blandas med ska, rap, reggae, afro eller rock.

– I Sverige var jazz mycket mer av "finmusik", eller konstmusik för musikerna själva, tycker Martin. I Holland kunde vi spela till dans på bröllop.

Målet för honom nu är att etablera sig som kompositör på halvtid, pianist andra halvan av tiden. Han har redan kontakter med den i Tyskland omåttligt populäre Udo Lindenberg, spelar regelbundet med combot Orange Blue och bluessångerskan Inga Rumpf.

– Jag ser mig inte som enbart "jazzmusiker", berättar Martin, som till sina influenser räknar AC/DC, Björk eller U2 lika gärna som Miles Davis.

– AC/DC har det där enkla men ändå kraftfulla. Den fokuserade energin, den gillar jag!

I Tingvall Trio är det Martin som bestämmer. Men inte diktatoriskt.

– Jag vill lämna fritt utrymme, berättar han. Ju mer ramar man har, desto fler dörrar stänger man ju i musiken.

– Håller jag istället mycket öppet så kan musiken gå andra vägar än jag tänkt. Och det blir oftast bra!

Annons

Han ser sina kompisar Omar Rodriguez-Calvo, bas, och Jürgen Spiegel, trummor, som lika viktiga delar av trion som han själv. De är inte utbytbara.

– De som kommer för att höra oss vill höra en svensk, en tysk och en kuban och den blandning vi åstadkommer. Det ger det sound vi har, och då är det svårt att jobba med ersättare.

Det är spontaniteten och det naturliga, organiska flödet som trion jagar. Som hos Bobo Stensson. Martin Tingvall liknar det vid en diskussion mellan instrumenten:

– Om bara en snackar hela tiden blir det ingen diskussion, bara tråkigt. Och om alla pratar i munnen på varandra blir det kaos.

Den 18 juli står Tingvall Trio på Skeppsholmens scen i Stockholm. Det är stort, det syns i Martin Tingvalls lysande ögon.

– Det är fantastiskt, men jag är jättenervös! säger han.

Inte blir det mindre pirrande av att det är trions första spelning i Sverige. Utomlands har de spelat på festivaler och klubbar sedan 2003.

– Stockholm Jazz har nog kastat in oss som lite av ett wild card, funderar Martin.

Debutplattan Skagerrak, som precis släppts i Sverige av lilla bolaget Skip, är full av livfull instrumentaljazz med lakoniska titlar som Sjörup, Nu djävlar och Movie. Många hör svensk folkmusik hos Tingvall Trio, blandat med latin och ett rockelement.

– Jag ser plattan som vårt visitkort, som kan leda till nya spelningar. Och vi är ju ett liveband, vi bara måste spela. Det är det vi gör helst.

Annons

För Martin Tingvall är det viktigt att göra musik som inte stänger ute. Som kan göra folk som inte normalt lyssnar på jazz nyfikna.

– Det händer att jag får kommentaren "egentligen lyssnar jag inte på jazz, men det här...". Det är det bästa berömmet!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

FOTNOT: Hör Martin Tingvall på www.tingvall-trio.de.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons