Nyheter

Sverige klart för final i Belgrad

Det gick vägen. Sverige är i final i schlager-EM även i år. Charlotte Perrelli hade inga problem med att gå vidare från torsdagskvällens semifinal i Belgrad.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2008
Charlotte Perrelli hade inga problem med att gå vidare från torsdagskvällens semifinal i Belgrad. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Charlotte Perrelli hade inga problem med att gå vidare från torsdagskvällens semifinal i Belgrad. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXFoto: 

Att Sverige skulle gå till final i schlager-EM var ingen skräll. Charlotte Perrelli har varit favorittippad i varje förhandsomröstning som gått att hitta, men kanske av just den anledningen fanns en oro i luften att allt skulle gå käpprätt åt skogen när det väl gällde. Men icke.

Charlotte Perrelli var tagen av stundens allvar i inledningen av sitt framträdande. Under den första halvminuten fanns en antydan till nervositet i sången, men när scenen fyllts på med kören hölls ingenting tillbaka och avslutningen var i det närmaste felfri. Domen när Europas telefonröster räknats samman var gynnsam - när det sjunde kuvertet sprättats nynnade programledaren Zeljko Joksimovic en stump av "Hero", höll upp lappen mot kameran och ropade "Sweden!". Även de övriga favoriterna höll - Ukrainas Ani Lorak, Turkiets Mor ve Ötesi, Portugals Vania Fernandes och Islands Euroband tog sig alla vidare.

Ukrainas Ani Lorak har hittills utmålats som en av Charlotte Perrellis svåraste konkurrenter, och det återstår att se vilken av de silverklänningsklädda damerna som drar det längsta strået på lördag kväll. Nu tvingas de även fajtas mot det andra heatets storfavoriter Ryssland och Grekland. Danmarks Simon Mathew, som inte förekommit i förhandssnacket särskilt mycket, gick också vidare med sin låt "All night long". Därmed är alla Nordens länder i final, något som inte tillhört vanligheterna på senare år.

Den andra semifinalen följde mönstret från den första så till vida att det inte fanns särskilt mycket underhållning att glädjas över förutom låtnumren. Programledarna hade blivit varmare i kläderna och lyckades vid några tillfällen verka hyfsat spontana, och nostalgikerna fick sitt när vinnaren från premiäråret 1956 hyllades på scenen, men för att årets tävling ska gå till historien krävs en tempohöjning till finalen.

Schlager-EM avgörs på lördag kväll med start klockan 21.

Fakta/Resultat från semifinal två:

Vidare till lördagens final:

+ Albanien - Olta Boka: "Zemren e lame peng"

+ Danmark - Simon Mathew: "All night long"

+ Georgien - Diana Gurtskaja: "Peace will come"

+ Island - Euroband: "This is my life"

+ Kroatien - Kraljevi Ulice & 75 cents: "Romanca"

+ Lettland - Pirates of the Sea: "Wolves of the sea"

+ Portugal - Vania Fernandes: "Senhora do mar"

+ Sverige - Charlotte Perrelli: "Hero"

+ Turkiet - Mor ve Ötesi: "Deli"

+ Ukraina - Ani Lorak: "Shady lady"

Utslagna:

+ Bulgarien - Deep Zone & Balthazar: "DJ, take me away"

+ Cypern - Evdokia Kadi: "Femme fatale"

+ Litauen - Jeronimas Milius: "Nomads in the night"

+ Makedonien - Tamara, Vrcak & Adrijan: "Let me love you"

+ Malta - Morena: "Vodka"

+ Schweiz - Paolo Meneguzzi: "Era stupendo"

+ Tjeckien - Tereza Kerndlová: "Have some fun"

+ Ungern - Csézy: "Candlelight"

+ Vitryssland - Ruslan Alechno: "Hasta la vista"

Fotnot: Alla bidragen presenteras i bokstavsordning, då resultatordningen inte redovisades i sändningen.

Daniel Åberg/TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.