Annons
Nyheter

Svenskheten synad i sömmarna

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007
Fredrik Lindström med en skjorta som han på sant svenskt manér köpte bara för att inte göra expediten ledsen. BILD: LARS THULIN
Fredrik Lindström med en skjorta som han på sant svenskt manér köpte bara för att inte göra expediten ledsen. BILD: LARS THULINFoto: 

Show: Svenskar är också människor, Fredrik Lindström på Slagthuset, Malmö 24.10.

Det kan tyckas märkligt att en enmansshow med den udda titeln Svenskar är också människordrar fulla hus två kvällar i rad på Slagthuset, 900 personer per kväll.

Annons

Men dels är komikern Fredrik Lindström "känd från tv", för att parafrasera honom själv, dels är han inte bara ännu en lustigkurre utan någon som borrat djupt i frågor som modernitet, identitet och det oskrivna sociala regelverket.

Huruvida Lindströms teorier och slutsatser är riktiga eller inte, och om vi svenskar verkligen är så ängsliga som han påstår är förstås öppet för diskussion, men hans en timme och tre kvart långa show - ett mellanting mellan föredrag och ståuppkomedi - är underhållande och lämnar rikligt med plats för både skratt och igenkännandets lite förlägna glädje. För visst är det sant att vi svenskar litar mer på mätbara siffror än våra sinnen (en käpphäst hos Lindström är att vi gärna kastar mjölk som passerat bäst-föredatumet utan att lukta på den). Och att vi egent-ligen "vet" att Sverige och svenska traditioner är bäst.

Vi säger det bara inte högt av rädsla för att framstå som rasister. Fredrik Lindström säger sig avsky den svenska föredragsstilen, ni vet att först berätta vad man tänkte prata om, sedan berätta det och därefter tjatigt runda av med att berätta vad det var man just berättade. Det hindrar honom inte bygga sin egen show på precis samma sätt - även om Lindström undviker overheadapparat och powerpoint, och håller sig low-tech med flanellograf och Ramlösaflaska.

Vi är som bekant det enda folkslag i världen som betraktar det som positivt att inte följa den nationella normen, att vara "osvenska". Men bara när det handlar om människor:

- Smaka på meningen "vilken härligt osvensk kötthantering de har här", säger Fredrik Lindström till muntra skrattsalvor.

Efter 90 minuter lättsamheter byter han växel och ger föreställningen dess udd. Lindström känner verkligen passionerat - alltså rätt osvenskt - för att ta tillvara de möjligheter som vi i vår jakt på modernitet och status kastar bort. Möjligheterna till kontakt mellan generationer, mellan grannar, mellan människor överhuvudtaget.

Och, eftersom vi svenskar så gärna frånhänder oss ansvaret över våra liv, så delger han oss maximen "utgå i oklara situationer från att ansvaret är ditt". Då skojar han bara lite.

Är det någon myt han krossar så är det den om Landet Lagom. Vi är rätt extrema. Bäst i världen på ensamhet, brist på civilkurage och att inruta oss i skrivna och oskrivna regler.

Utan att direkt kväva sin publik i skrattkramper så är Fredrik Lindström lättsam, roande och tänkvärd. Och väldigt, väldigt svensk.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons