Nyheter

Sven Melander och Jojje Jönsson får publiken att skratta

Nyheter • Publicerad 23 september 2004

Buskisfars av Krister Claesson

Medverkande:Lars Väringer,Sven Melander,Stefan Gerhardsson,Jojje Jönsson, Jill Ung, Lamine Dieng, Jeanette Capocci.

Regi:Krister Claesson

Premiär på Nöjesteatern, Malmö, den 18 september med speltid fram till jul.

"Jag är helt politiskt ointresserad. Med andra ord – jag är helt opålitlig!" hävdar Jojje Jönsson till Sven Melander som spelar enpilsk sprittörstig kommunalpamp i denna nyskrivna fars av Krister Claesson. Men tvärtom – Jojje är ett pålitligt skrattpiller buskisen igenom med sina dråpliga ordassociationer och gummifysionomi.I somras skrattades han och de övriga ut av över 40000 besökare på den TV4-bekanta friluftsscenén vid Ätran i Falkenberg.

Här tar Krister Claesson, som ansvarig för manus och regi, några årtiondelånga handlingssteg från sina tidigare bejublade "obesprutade buskisar" som oftast utspelas på 40-talet med brännvinsransonering och flickor som hamnat i "omständigheter". Nu är det EU-tider, och inte minst svensk integration,som står på dagordningen. Men i det sistnämnda fallet slår Krister in redan öppnade dörrar vilka i hans lovvärda syften går i baklås.

Vad man mest frapperar är det härliga samspelet mellan Jojje Jönssons kroppsliga gummielasticitet och förre sportjournalisten Sven Melanders oblyga och hejdlösa buskeri, som i finalen kulminerar i en festlig ordväxling med Jojje om en korvbeställning.

Dessutom är det roligt att se den annars dramatiske Lars Väringers oblyga buskeri efter många års prisat skådespeleri på dåtida Studioteatern i Malmö. Han är inte bara look-a-like framlidne Jarl Kulle, utan låter precis som honom. Inte minst från dennes buskiga roll i filmatiseringen av Stig Dagermans "Bröllopsbesvär" på 60-talet.

Claesson är känd för att ofta tumma på sina spärrar, inte minsat för sin omstridde sanningssägande TV-figur Birger. Här tappas både livrem och byxor i några oglamorösa scener som kunde fått stannat på "muggen". Dessutom verkar han haft svårt att knyta ihop "säcken". Nu räddas de två trätande bröderna av radarparet Sven Melander och Jojje Jönsson som två "bräder" i det bollplank av buskiga skott som accelererar skrattfaktorn.

Christer Nilsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.