Annons
Nyheter

Svartsynt duo till Hammenhög

På onsdagen öppnar vandrarhemmet Valnöt & Kaprifol i Hammenhög sin sommarsatsning på livemusik. På scen står Malmömusikerna Andi Almqvist och Richard Lindgren, två svartsynta låtskrivare och vänner som följts åt i snart 25 år.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
Andi och Richard i den minimala lägenheten "röda rummet" där båda bott vid olika tillfällen, där båda mött sina demoner och där båda skrivit några av sina bästa låtar. Bild: Emil SandgrenFoto: 

Allt började på en spansklektion på Latinskolan i Malmö 1984. Blivande ekonomen Andi Almqvist satte sig längst bak i klassrummet, bredvid den blivande humanisten Richard Lindgren.

- Jag hade aldrig träffat Richard förr. Det första han gjorde var att luta sig fram med en enorm prilla under läppen och sjunga Highway 61 revisitedi mitt öra. Jag fattade ingenting, och frågade vad det var. Då väste han "det är Bob. Dylan. Du måste lyssna på Bob", minns Andi. Så Andi rotade igenom föräldrarnas skivsamling, hittade låten och blev såld på Dylan.

Annons

Snart hade han köpt en gitarr, börjat hänga i Richards replokal och ångrat att han läste ekonomi.

- Jag hade vuxit upp i Arlöv med de sunkiga punkbanden där. När jag mötte Richard fick jag se något helt annat. Vi var 16 år, och Richard skrev redan egna låtar. Bra låtar, säger Andi.

- Fast vi började inte spela ihop direkt. Det tog ändå några år innan Andi var bra, minns Richard. Men Andi var envis och tränade på gitarrspelet flera timmar om dagen. Efter mycket harvande på pojkrummet började träningen ge utdelning. Och under några år på 90-talet spelade de mycket tillsammans. Med hjälp av kontakter i Andis familj, som har rötter i Österrike på Andis mors sida, spelade de bland annat en hel del i Österrike och Tjeckien.

- Vi har gjort en del sjuka spelningar genom åren, på allt från bordeller till små vinsyltor. Man har fått någon slags extrem erfarenhet av det där. Som att spela på ställen utan mikrofon, och försöka överrösta långbord fulla med packade tjecker, säger Andi. Sedan dess har Andi och Richard följts åt genom åren. Och även om de inte spelat så ofta tillsammans på senare år, så är beröringspunkterna många. Och ju mer man nystar i det, ju fler hittar man. Bland annat har både Andi och Richard, vid olika tillfällen, konfronterat sina demoner i den klaustrofobiskt trångbodda lägenheten "röda rummet", som de kallar för Malmös billigaste lägenhet. För Richard Lindgren resulterade det i den kritikerrosade skivan Postcard from Elsewherefrån 2003.

För Andi, som fortfarande bor i "röda rummet", har skokartongslivet gett upphov till plattan Red Room Stories,som släpptes förra året. En platta som har satt fart på karriären ordentligt för Andi.

- Fast jag känner att jag nog inte kan skriva så mycket mer här nu, säger Andi och tittar sig om kring i lägenheten, som de visar upp mot slutet av intervjun. Vännerna har fler gemensamma nämnare. De gillar samma filmer, framhåller båda Bob Dylan och Tom Waits som avgörande influenser och delar en svartsynt livsfilosofi.

- Vi är inga jäkla Simon and Garfunkel, det är poesi det handlar om, säger Richard Lindgren med eftertryck, innan han lägger pannan i djupa veck och funderar.

- Livet är meningslöst, och vi vet båda om det. Fast skit i det nu, fortsätter han, slår näven i bordet och brister ut i ett brummande skratt.

Och även om det har varit mörkt ibland, så kämpar de båda vidare med musiken. Richard Lindgren jobbar för närvarande på en ny platta, som fått arbetsnamnet A man you can hate.

- Det är ingen platta man bara släpper, den är fruktansvärd. Det handlar om självförakt och självrannsakan. Det är därför vi är så bra polare, Andi och jag, säger Richard. Andi, å sin sida, är mitt uppe i en festivalturné. Men i kväll tar de båda vännerna en paus från sina respektive åtaganden, för att spela tillsammans i Hammenhög. På Andis 40-årsdag.

Annons

- Jag tackade ja till den här bokningen för att slippa ha 40-årsfest. Och dessutom, vad kan vara bättre än att spela musik på sin födelsedag, säger Andi.

- Ha! Fest? Vem skulle du bjuda? jag är ju redan med, säger Richard Lindgren och lägger armen om sin gamle polare.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons