Annons
Nyheter

Svart i rutan

Trist är ordet. Kanal Lokal, som sände lokalteve över bland annat Skåne, har gått i konkurs. Sen i måndags blir det bara svart i rutan där Kanal Lokal Skåne borde vara.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2009
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

Jag var en av 68 000 personer som brukade kolla på Kanal Lokals sändningar i Skåne.

Att det ska vara så omöjligt att göra lokalteve, få in tillräckligt med reklampengar för att finansiera personal och sändningar. Det borde vara lika självklart med en tevekanal som sänder lokalt som att det finns lokala radiokanaler. TV4, som förut gjorde lokalteve i stil med Kanal Lokal, har nu några få och korta lokala nyhetssändningar. Det är allt. Dessa alltför få nyhetsminutrar är den enda lokala teve som TV4 tycker att vi i Skåne behöver.

Annons

Sveriges Television i Malmö sänder längre och bättre lokala nyheter. SvT:s chefer måste också ha tyckt det är pinsamt om inte licensfinansierad public service-teve kan sända någon annan sorts lokal teve åtminstone någon halvtimma några dagar i veckan. Resultat: det tyvärr så tråkiga studioprogrammet Eftersnack (tisdag-onsdag) med intervjuer och samtal.

Nej, Kanal Lokal gjorde ingen mästerlig teve. Men utgångspunkterna var olika - och därmed blev resultaten olika. På SvT, där man vant sig vid att ha pengar, verkar man tänka: Hur ska vi kunna göra bra program med en så futtig budget? På Kanal Lokal, där dålig ekonomi var förutsättningen, tänkte man: Vi ska - strunt i pengarna - göra så bra teve det bara går!

Tareqs kök, enklast möjliga matprogram, var ett exempel. Kocken Tareq Taylor bara stod i ett kök och lagade mat, olika sorter, enkelt och svårare. Som det märktes - man såg och kände det! - att han både tyckte om att laga maten och äta den! Samma entusiasm präglade den dagliga sändningen av Skåne idag med Tobias Rasmusson, åkej programledare, och Cecilia Reiskog, vilken naturbegåvning! En panel som pratade aktuella ämnen, intervjuer, tävling. Inget märkvärdigt.

Vad Tobias och Cecilia lyckades med var det nödvändiga - att skapa stämning. Som tittare kände man sig hemma, man ville vara där, vara med. Bäst var musikinslagen. Alla skånska musiker och många som kom hit hamnade i studion. Sista sändningsdagen satt bröderna Jonsson, Plura och Carla, där och spelade akustiskt. Fler jag minns: rapparen Behrang Miri, barngruppen Doris & Knäckebröderna, rootsgitarristen/sångaren Pontus Snibb...

Varför kan inte SvT eller TV4 i Malmö ha ett dagligt program på... säg, 45 minuter med lokalt prat, någon tävling, live-musik. Det kräver ingen större produktionsbudget - vad som krävs är just entusiasm, vilja och fantasi!

bengt mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons