Nyheter

Svårt hålla händerna stilla

Nyheter • Publicerad 13 mars 2007
Svårt hålla händerna stilla
Svårt hålla händerna stillaFoto: 

Det är få av oss som tycker om att bli filmade. Många har förstås blivit det eftersom nästan alla har en videokamera numera – eller finns det dvd-kamror nu också? Jag följer dåligt med i den tekniska utvecklingen.

Men det är inte många av oss som tycker om den bild vi ser av oss själva. Det gäller för övrigt också våra röster, vi låter inte som vi förväntat oss. Det är en annan människa som står där och blir filmad och som säger en massa konstiga saker.

Vi har också en mängd olater för oss i både bild och ljud. Särskilt när vi blir lite stressade. Samma handrörelse som drar bort en hårslinga upprepas gång på gång. Själv hade jag ovanan att alltid rätta till glasögonen hela tiden när jag var lite nervös. Detta upptäckte jag när jag gick en tvkurs för många år sedan. Det såg inte riktigt klokt ut. Även förre stadsministern Göran Persson hade den ovanan ett tag innan hans mediatränare fick bort den.

Och nästan alla missbrukar ord som "liksom", "eller hur?" och "som sagt var". Länge inledde jag alltid en mening med att harkla mig ljudligt för att liksom ta sats. Lite märkliga vanor, eller hur? Jo, som sagt var.

Men även professionella skådespelare har olika beteende som de inte får bort trots sin utbildning och träning. Den senaste tiden har jag sett Rolf Lydahl och Adde Malmberg i olika sammanhang på teatern. De kunde inte hålla händerna stilla.

Båda gjorde succé och jag studerade deras händer. Rolf Lydahl föreföll ständigt orolig för sin gylf för han var där mest hela tiden med handen. Hela kvällen igenom utom inledningsvis då han inte hade några byxor på sig. Adde lät gylfen vara i fred men drog hela tiden i utanpåskjortans nederkant och liksom rättade till den. Och han höll ofta krampaktigt i mikrofonstativet med båda händerna, som om han var rädd för att ramla omkull.

En som däremot hade full kontroll på sina händer var skådespelaren Krister Henriksson i föreställningen Doktor Glas. Använde han dem inte i spelet lät han dem vila. Det är svårt men ser snyggt ut. Själv brukar jag försöka knäppa händerna i knät för att de inte ska vandra omkring på egen hand. Annars kanske man hittar dem i näsan eller i skägget och ingendera ser särskilt trevligt ut om man till exempel sitter på teatern.

Som vanligt!

Robert Dahlström ,0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.