Annons
Nyheter

Svar på tal om den franska och italienska maten

Nyheter • Publicerad 12 maj 2008
Svar på tal om den franska och italienska maten
Svar på tal om den franska och italienska matenFoto: 

Mat är ett kärt samtalsämne och ger man sig på det franska och italienska köket då får man svar på tal. Dock tycker jag nog att jag i första hand försökte ge det spanska köket lite ryggrad utan att för den skull göra ner italienarna och fransmännen.

Ett vasst svar fick jag av Margaretha i Trelleborg som följer här:

Annons

"Jag brukar med visst nöje läsa dina kåserier men idag blev jag riktigt förbaskad. Vadan denna bredsida mot det italienska och franska köken??? Det är minst lika stor variation där som i många andra länder, bara i lilla Sverige skiljer det sig ganska rejält mellan södra och norra Sverige. Jag har rest ganska mycket i både Frankrike och Italien och det är himmelsvid skillnad mellan köket i Normandi och det i Provence eller mellan det piemontesiska och sicilianska eller sardiska t.ex. Det är en vanlig fördom här i Sverige att italiensk mat är bara pasta och pizza, så den tycker jag vi kan avliva och det används betydligt fler örtkryddor än bara basilika och oregano. Och att det franska köket skulle vara skitförnämt har jag då aldrig upplevt. Det finns säkert dyra fina krogar som är just skitförnäma, dom där med korslagda grässtrån t.ex, men dom behöver man ju inte besöka. Det gäller att välja rätt ställe att äta på och gärna välja den lokala maten, den är absolut bäst. Däremot har jag upplevt det spanska köket som väl kryddstarkt, det blir gärna att man blir skinnflådd i munnen och smaklökarna domnar av totalt. Men som tur är, är ju smaken liksom baken delad. Fast vi kan kanske enas om att de italienska och franska vinerna är ett snäpp bättre än de spanska."

Visst har du rätt, Margaretha, det är stor skillnad på matkulturen även inom länderna. Precis som du föredrar jag maten utanför städerna både i Frankrike, Italien och Spanien, det är i de små byarna man kan få riktiga överraskningar. Ett ord som jag gärna använder i samband med restaurangbesök både här hemma och utomlands är prisvärt. Går man på en fin och skitförnäm restaurang med stjärnor i till exempel Paris då är säkert maten god – men är den prisvärd?

Visst är Italien och Frankrike något bättre vinproducenter än Spanien men en vällagrad Rioja kan vara lika bra som en fyllig Bourgogne. Och betydligt mer prisvärd. Ett problem med de riktigt goda, franska vinerna är att de är på tok för dyra.

Johan, som är lundastudent men just nu pluggar i Madrid, är inte lika förtjust i spansk mat som jag. Han tycker att det är alldeles för mycket friterat och fett, särskilt fisk och det har han rätt i. Men det finns så otroligt mycket annat på tapasmenyn.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons