Annons
Nyheter

Svanslös musikal ska locka ungdomar

Känner du dig ibland som Pelle Svanslös? Eller kanske mer åt Maja Gräddnos-hållet, eller elake Måns? Missa då inte när Kulturskolan Trelleborg i höst håller audition för sitt första musikalprojekt någonsin.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2011
Så sent som i våras satte Christel Björkegren upp musikalen "Pelle Svanslös" på musikskolan i Vellinge. Så här såg det ut då.
Så sent som i våras satte Christel Björkegren upp musikalen "Pelle Svanslös" på musikskolan i Vellinge. Så här såg det ut då.Foto: Martin Lindeborg

För undvikande av missförstånd ska sägas direkt att den målgrupp Kulturskolan har för musikalen "Pelle Svanslös", som planeras få premiär på Grand i Trelleborg i mars nästa år, det är elever från årskurserna fyra till nio på grundskolan.

– Det har av och till funnits önskemål om musikalverksamhet, både från elever och politiker, förklarar Kulturskolans rektor Michael Nordberg.

Annons

– Nu tänkte vi satsa på det som ett projekt, för att stämma av intresset. Men min tanke är inte att göra ett projekt, punkt slut. Utan jag hoppas ju att det leder vidare. Finns det ett stort intresse får man ta hand om det, och se vad det kan leda till.

En mer permanent lösning i form av en framtida "musikallinje" är inte otänkbar, enligt Michael Nordberg.

25 unga talanger inom dans, sång och skådespeleri behövs, och de ska väljas ut på en audition. Som dock inte följer gängse normer – snarare lite tvärtom; bortsett från huvudrollerna utformas karaktärerna efter vilka talanger som visar sig. Och att någon som är duktig på dans inte kan sjunga, exempelvis, utgör inget hinder. Inte heller behöver man ha någon som helst koppling till kulturskolan.

– Jag tror det kan vara en lockelse i sig med en audition, funderar Michael Nordberg. Ska bli spännande att se hur intresset är när vi har en annorlunda intagningsform, och att få se hur modiga ungdomarna är i Trelleborg!

Projektet leds av ett proffs: Christel Björkegren, koreograf som jobbat bland annat på Wärmlandsoperan och Oscarsteatern i Stockholm. Numera är hon knuten till Sundsgymnasiet i Vellinge, och har lett lokala ungdomsgruppen Rampljus till sceniska framgångar. Där har man just spelat "Pelle Svanslös", vilket betyder att kostymer och dekor redan är klart.

– Rampljus har betytt enormt mycket för ungdomarna, tycker Christel. Det finns ju inte så mycket i Vellinge, framför allt saknas det scener.

– Och vi har haft ett enormt tryck på verksamheten från massor av ungdomar. Många har också sökt sig vidare efteråt, inte minst till Trelleborgsrevyn.

Manuset till "Pelle Svanslös" har satts ihop av Christel Björkegrens make Ulf, regissör och sångare. Det bygger på scener ur Gösta Knutssons klassiska barnböcker, med handlingen förflyttad till Trelleborg. Den inbjuder också osökt till teman som mobbing och klasstillhörighet.

Någon originalmusik finns inte till musikalen, utan sånginslag och dansnummer görs mot bakgrund av en blandad kompott, från modern pop ända tillbaks till barockmusiken.

Behöver man vara jätteduktig för att söka?

Annons

– Nej, säger Christel Björkegren. Men man ska ha ett intresse för det här. Och ha en del tid över, för det kommer trots allt att kräva en hel del repetitioner.

Åtta föreställningar planeras, varav två öppna för allmänheten. Audition sker, efter anmälan via www.trelleborg.se, på Kulturskolan i Trelleborg den 9 september.

Fanny Johansson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons