Annons
Nyheter

Svängig afroblues

Det är nog därför de flesta av oss ändå landar i kärlek till Malmöfestivalen. På grund av dess spretiga spräcklighet. Ena kvällen, Peter Jöback på Stortorget för dem som gillar det. Nästa kväll, världsmusikaliska stjärnor från Mali.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2011
Amadou och Mariam.
Amadou och Mariam.Foto: Emil Sandgren

När det blinda musikerparet Amadou och Mariam, som fick sitt stora internationella genombrott med Manu Chao-producerade plattan "Dimanche à Bamako" för några år sedan, tar över stora scenen så gör de det med svängig afroblues och hårt drivna percussionrytmer.

Konserten böljar mellan febrigt ös och repetitiv lunk, och når då och då riktiga toppar. Som bäst blir det när Amadou osäkrar sin guldglittrande telecaster och låter den tala direkt med rytmsektionen. I långa solon lägger han motrymter, upprepar fraser, springer med och driver på, tills kompet får feber och publikens knäveck gungar av sig själv.

Taner Caliskan
Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons