Annons
Nyheter

Supergrupp med schizofreni

Konsert: Raconteurs, Roskildefestivalen 2 juli
Nyheter • Publicerad 3 juli 2006
Raconteurs pendlar mellan råös och vackra akustiska balladtakter.BILD: LARS THULIN
Raconteurs pendlar mellan råös och vackra akustiska balladtakter.BILD: LARS THULINFoto: 

Att färska gruppen The Raconteurs, med ett låtskrivarpar bestående av powerpopparen Brendan Benson och rock'n'rolldemonen Jack White från White Stripes var ett av de mest emotsedda namnen på Roskilde hade nog mer att göra med nyhetens behag än gruppens slagkraft.

På scen, chockartat igångsparkade med Flamin' Groovies elaka Headin' for the Texas border, visar de sig vara ett schizofrent band som inte kan bestämma sig för vilken riktning de vill ta. Hårdpop? Psykedelia? Balladrock? Eller allt på en gång, helst innan refrängen kommer?

Annons

Så mycket är klart att det är ett band som gillar att släppa alla bromsar. Raconteurs låter ofta stökigt och skramligt, på ett sätt som bara är njutbart om man har den intuitiva samspeltheten från exempelvis MC5, eller för den delen White stripes. Det har inte alltid Raconteurs – än.

Allt som oftast plockar Benson och White fram de akustiska gitarrerna, sjunger en stabil popduett som Together och då är det så snyggt, så snyggt. Och singeln Steady as she goes är ett underbart örhänge, cool pop och obetvinglig riffrock i ett. Ett projekt som förhoppningsvis får sin fortsättning.

Lars Thulin

@$:

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons