Annons
Nyheter

Sunshine

Nyheter • Publicerad 20 april 2007
Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne. Innan brittiska "Sunshine" förvandlas till en slasherfilm med Freddy Kreuger i besättningen fungerar den åtminstone hyfsat. Bild: Fox
Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne. Innan brittiska "Sunshine" förvandlas till en slasherfilm med Freddy Kreuger i besättningen fungerar den åtminstone hyfsat. Bild: FoxFoto: 

Brittiskt actionthriller i regi av Danny Boyle. I rollerna: Cillian Murphy, Chris Evans, Rose Byrne med flera. Längd: 1 tim 38 min. Tillåten från 11 år.

Jag tror ingen människa hatar växthuseffekten mer än regissören Danny "Trainspotting" Boyle. Jag menar, här lägger han ner flera år och en Stora tågrånet-säck med pundsedlar på en actionthriller om att solen håller på att slockna och jorden täcks av is. Och när filmen väl kommer ut står fem miljarder människor och säger "Snö? Kyla? Suveränt, bring it on!"

Annons

Nej tyvärr, Danny: Solen mår alldeles toppen. Det verkar mer vara jorden som är döende.

Med filmens huvudkonflikt bränd till aska av växthuseffekten återstår inte mycket mer av "Sunshine" än en korsning - någon skulle säga kopia, någon annan hyllning - av "Alien" och "2001 - Ett rymdäventyr".

Rymdskeppet Ikaros II är på väg till solen för att installera en reservreaktor medan allt otäckare saker händer med både skepp och besättning. Ju närmare målet desto varmare och mer klaustrofobiskt; det är tur att i rymden kan ingen lukta dig svettas.

Bitvis är det spännande och befriande rensat från "Armageddon"-estetik. Men de logiska luckorna och de rent plagierade scenerna gör att "Sunshine" aldrig kan befria sig från misstanken att den mest handlar om att dra in pengar till det brittiska filminstitutet så de får råd att finansiera fler Ken Loach-dramer om modiga socialister i motljus.

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons