Annons
Nyheter

Sundström med supergrupp

Nyheter • Publicerad 15 november 2006
Foto: 
Duon Hederos & Ramsby inledde kvällen med ett eget set stämningsfulla visor och jazztolkningar. BILD: LARS THULIN
Duon Hederos & Ramsby inledde kvällen med ett eget set stämningsfulla visor och jazztolkningar. BILD: LARS THULINFoto: 
Stefan Sundström på KB i tisdags.
Stefan Sundström på KB i tisdags.Foto: 
I Nina Ramsby (till höger) och de andra i höstens turnéband har Stefan Sundström hittat ovanligt rätt. BILD: LARS THULIN
I Nina Ramsby (till höger) och de andra i höstens turnéband har Stefan Sundström hittat ovanligt rätt. BILD: LARS THULINFoto: 

Konsert

Stefan Sundström, KB Malmö 14 november

Annons

En backdrop av betande kor blickar fridfullt ner på oss, omgivna av det helt klara budskapet "stoppa högern", vilket ljussättaren då och då får att flamma upp med extra tydlighet.

- Ja, inte för att jag försöker påverka nån! säger Stefan Sundström skälmskt.

Kanske är det den borgerliga valsegern som gett eld i baken på den gamle vänstergrönavågaren, kanske är det bandets förtjänst, men något är det. För tisdagskvällen på ett blott tvåtredjedelsfullt KB bjuder på många lysande ögonblick och en Stefan Sundström i god form - den vanliga fladdrigheten och flamsigheten till trots.

Säreget nog kommer inte särskilt mycket av repertoaren från nya plattan Fabler från Bällingebro. Bara Nina Ramsby-duetten En näve näring, som inleder kvällen vackert med ansträngningslös intimitet, och bossagungande Sabina går iväg längs Malecon (självironiskt presenterad som "en enkel Bo Kaspers-cover"). Plus Dyrt att vara fattiglapp ("en spya i Reinfeldts brevlåda") som Sundström till allmänt jubel och begeistring gör helt a"capella.

Annars är kvällen en behaglig blandning av gamla favoriter som Vitabergspredikan, Allan Edwall-nummer som andlöst vibrerande Lilla bäcken, och med finstämda saker som starka Fånmåne varvade med skönt Stones-slafsigt rock'n'rollriv som Nån har slagit upp ett hål. Väl avvägt och varierat.

Sundström betecknar det själv förklenande som vispop, men tillägger också förtjust att den här turnén fört honom närmare tuff "Satansrock" än någonsin.

Han brukar shanghaja ett hyfsat gäng bohemer till sina turnéband, folk som vet att både låtarna och trubaduren själv mår bäst av en rockigt avslappnad attityd. Men den här gången har han lyckats något alldeles extraordinärt.

Behöver han ett hårdsvängande rockband med fullt ställ, ja då kallar han in gitarristen Robert "Strängen" Dahlkvist (från Hellacopters och förvånansvärt rätt i Sundströms hage) och trummisen Anders Hernestam (som stöttade honom även på Apache-tiden). Behöver han däremot finstämt allvar och ett slags kammarsättning skickar han ut dem och låter basisten och cellisten Pelle Halvarsson och klaviaturspelaren Martin Hederos (Soundtrack of Our Lives) sköta showen tillsammans med Nina Ramsby, som kvällen igenom lyckas låta som om hon bara precis plockat upp trumpeten eller tvärflöjten, provblåst lite och råkat finna en liten mysig melodi.

De två sistnämnda, Hederos & Ramsby, utgjorde för övrigt även kvällens uppvärmningsakt. Och de gjorde en ytterst stämningsfull stund med närhetsflämtande tolkningar av både lånade och egna alster från sina plattor Visorna och Jazzen.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons