Annons
Nyheter

Stuprörshuvud och ståndränna

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2005

Det här med vad som finns på husen som tar hand om regnvatten fortsätter att fascinera mina läsare. Nu träder ett riktigt proffs in på arenan, en arkitekt som bland annat sysslar med inventering av gamla hus. Så här skriver hon:

"För att röra till ytterligare i det här med regninsamling: Ditt hus har ingen hängränna. Det har, liksom många av de äldre husen här i stan, (Ystad. min anmärkning) istället en ståndränna. Kan beskrivas som en uppvikt plåtkant i nedre delen av taket, lite vinklad mot husets längdriktning för att få fall för regnet. I de lägsta punkterna mynnar den i ett stuprörshuvud, som sitter på toppen av stupröret. Vanligen ser huvudet ut som en större tratt, ibland lite sned.

Annons

Men det finns också stuprörshuvuden som är mycket dekorativt utformade.

"Takränna" kan rimligen beteckna både den som hänger och den som står, men "stuprör" och "stupränna" bör vara bara den vertikala delen."

Jag har sagt det förut men säger det gärna igen: jag älskar när ni, mina kära läsare, kommer med spännande och oväntad information och kunskap. Visste ni det här med ståndränna och stuprörshuvudet? Jag hade inte en aning.

Och jag glömmer aldrig när vi ägnade flera dagar åt att reda ut falukorvens historia och gled in på en massa andra korvar och dess tillvaro - bland annat i Norge, vill jag minnas.

Fast svaret på frågan om vad som kom först, hönan eller ägget, har jag aldrig fått. Nån som har en teori...?

För övrigt ska jag förbereda mig för kvällens stora kräftskiva och det gör jag genom att ligga kvar i sängen med en god bok hela dagen. Förutom den sedvanliga, långa och synnerligen njutbara lördagsfrukosten tänker jag inte göra något nyttigt överhuvudtaget. Mer än att stryka en skjorta, förstås. Ty välstrukna skjortor och putsade skor är viktigt för en gentleman. Lika viktigt som att kunna dansa tango, vilket jag dessvärre ännu inte lärt mig. Men enligt min plan ska det bli av i höst. Jag längtar efter den dagen då jag kan bjuda upp en mörk skönhet och förtrolla henne med en eldig tango...

Ha en riktigt god helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons