Nyheter

Strategisk kultur

Förra året arrangerades en debatt om kultur och politik i Ystad. Den debatten bidrog säkert till att kultur- och fritidsnämnden beslöt att ta fram en kulturpolitisk strategi för den kommunalt finansierade kulturen i Ystad.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2009
Foto: 

Nu har kultur- och fritidsförvaltningen arbetat med strategin under ett drygt halvår. Det är dags för en ny debatt eller, enligt arrangören Ystads konstförening, "en konstruktiv dialog kring skapandet av en kulturstrategi för Ystad". Tid: nu på söndag kl 14. Plats: hörsalen i Ystads konstmuseum.

Vad har hänt sen sist? Hur går arbetet med strategin? Vilka åsikter har Ystads politiker om framtidens kultur? Nej, ingen politiker finns i panelen - men kanske i publiken? Charlotte Blom Rudolv, områdeschef för kultur och turism, sitter däremot i panelen, tillsammans med Anders Nilsson, Sparbanken Syd, Ulla Winberg, Biografteatern Scala, och Allehandas kulturchef Robert Dahlström, som nog ska ha rollen som kritisk journalist.

"Kultur - tillväxtfaktor eller problem?" är rubriken. Antingen - eller, menas det så? Allvarligt eller som provokation? Att kultur kan bli en "tillväxtfaktor" eller vara ett "problem" för staden, dess politiker och invånare, det är en sak. Men ska någondera vara syftet med kulturen? Med kulturskapande och för kulturpolitik, nu kallad kulturstrategi?

Också tidigare bör väl Ystad ha haft en kulturpolitik. Namnbytet från politik till strategi är lite oroande. Jag ska inte dra upp fallet med den försvunna bilen på Jennifer Saxells målning av Stortorget men i ordet strategi ligger ju ett syfte. Vilket? Ekonomiskt eller politiskt?

Kommunalrådet Thomas Lantz uttryckte sig så här då Peter Larsson avgick som Ystads teaterchef: " Vi måste få ut mer av våra skattepengar.... Teaterbyggnaden kan tas över av samhällsbyggnadsförvaltningen och utbudet av kulturnämnden."

En kulturstrategisk åsikt? Ingen teaterkunskap behövs för att leda Ystads teater utan det fixar politikerna. Om konstmuseet har kulturförvaltningen framfört något liknande. Där behövs ingen chef - som alltså är kunnig i konst - utan det räcker med en enda chef för Ystads olika museer. Det blir mer ekonomiskt.

Men jag kanske målar ugglor i busken eller vareheter. Söndagsdebatten kommer nog att handla om att kultur är bra och viktig bara för att den finns och för att vi aldrig kan ana vad den gör med oss. Och just detta syftar kulturpolitik - säg strategi - till att möjliggöra.

Mat- och kulturtips:På lördag kommer sushivärldstvåan Pontus Johansson till Österporthallen i Ystad för att presentera sin skånsk-svenska sushi.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.