Nyheter

Stranden som spis

Nyheter • Publicerad 17 juli 2005

Vitlökssoppan blev superb. Har ni inte provat den så gör det. Jag fick ett telefonmeddelande från Kverrestad där jag har en god vän. Han påpekade, lite syrligt, att det faktiskt var han som bjöd mig första gången på soppan och som bibringade receptet. Ja, jo, hm. Det äger nog sin riktighet. Och äras den som äras bör och visst är jag en tjuv " åtminstone när det gäller recept och goda historier.

På tal om historier måste jag ännu en gång berätta min sommarfavorit innan det blir höst. Det var faktiskt lite höstligt i helgen och min dotter, som hälsade på, bad om en extra filt till natten. Och stängde fönstret i sitt rum! Men det var kanske mer för brölarnas kör än svalkan.

En gång för några år sedan hade jag besök av en familj från München. Vi hade en båt och det var varmt och skönt och vi drog fram längs sydkusten och gjorde strandhugg lite här och där.

Ungarna badade och min gode vän och jag hade hand om käket medan kvinnorna, som vanligt, bara låg och latade sig och brände huden. Eftersom vi visste att vi skulle vara på en sandstrand hade vi allt väl inpackat i aluminiumfolie.

Min polare hade fått den ljusa idén att ta med grillkol och tändvätska och så gjorde han en rejäl grop i sanden, fyllde på med kol och tände på. En slags naturlig grillgrop som påminner om afrikanska kokgropar. När kolen var vitglödgande och fin lade vi ner paketen med kyckling, köttbullar, potatis och bröd och skottade igen härligheten.

Senare stod jag vid vattenkanten och glodde när det kom ett par flanerande längs stranden. Vi hälsade, som man bör, och de stannade till och tittade lite på vårt läger. "Det är sannerligen varmt i dag", sade kvinnan och jag nickade. Så fick jag en tokig idé.

"Ja, det är faktiskt så varmt att man kan laga mat direkt i sanden", sade jag. De skrattade och skakade lite på huvudena. "Jodå", framhärdade jag och drog dem med mig till kokgropen där jag rask skyfflade undan sanden och visade på de rykande foliepaketen.

De backade, tittade misstroget på mig och gick raskt iväg...

Äntligen måndag!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.