Annons
Nyheter

Stort intresse för Herr Puntila

Förhandsintresset för sommarteatern på Marsvinsholm är ovanligt stort i år. Kanske för att det är tioårsjubileum, kanske för att pjäsvalet föll på Brechts komedi Herr Puntila.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2006
Herr Puntila själv, Bror Tommy Borgström, beklagar storligen sina "anfall av meningslös nykterhet". BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Herr Puntila själv, Bror Tommy Borgström, beklagar storligen sina "anfall av meningslös nykterhet". BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 
Repetitionerna är i full gång på Marsvinsholm. Från vänster Herr Puntilas försalagne dräng Matti (Hans-Chrstian Thulin), Puntilas dotter Eva (Helena Thornqvist) och regissören Johan Huldt.
Repetitionerna är i full gång på Marsvinsholm. Från vänster Herr Puntilas försalagne dräng Matti (Hans-Chrstian Thulin), Puntilas dotter Eva (Helena Thornqvist) och regissören Johan Huldt.Foto: 
I magasinet på Marsvinsholm visas teaterhistoria. Här klädesverkstaden.
I magasinet på Marsvinsholm visas teaterhistoria. Här klädesverkstaden.Foto: 
Glada miner när fotograf Albin Brönmark sänker objektivet. Bakre raden Bror Tommy Borgström och Claes Åström, främre raden Hans-Christian Thulin och Helena Thornqvist. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Glada miner när fotograf Albin Brönmark sänker objektivet. Bakre raden Bror Tommy Borgström och Claes Åström, främre raden Hans-Christian Thulin och Helena Thornqvist. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

Att YST, Ystads Stående Teatersällskap, valde Herr Puntila och hans dräng Matti som årets uppsättning (med premiär den 1 juli) kan tolkas som ett tack till de stamgäster som hållit friluftsföreställningarna i Marsvinsholms slottspark igång sedan 1996.

– Dels är det ju en stor, spännande pjäs, dels är den rätt kostnadskrävande, berättar producenten Maria Roxenius.

Annons

– Förr blev pjäser "fria" 50 år efter upphovsmannens död, men ett EU-beslut har ändrat det till 70 år.

Fast inte ens 50-årsgränsen hade hjälpt:

– Bertolt Brecht dog visserligen för 50 år sedan i år, men gränsen passeras först 14 augusti – dagen efter vår sista föreställning. För att fira har YST i år en utställning som, medan den ändå berättar om de föreställningar som varit, visar hur det går till bakom kulisserna. Dessutom släpps Under bar himmel, boken om Marsvinsholm, lagom till premiären.

Herr Puntila, den tragikomiska historien om godsägaren som är hygglig när han är full och odräglig när han är nykter, liknar till temat Den goda människan från Sezuan, men är i övrigt rätt olik andra Brecht-pjäser.

– Han brukade kalla dem "lärostycken" och liknande, men Puntila har han kallat för en folkkomedi, berättar regissören Johan Huldt, som även gjorde Molieres Den girige på Marsvinsholm.

– Brecht leker lite med folklustspelet och dess tilltal, och med den vanliga kärleksförvecklingen.

Uppsättningen använder mycket musik, tango och humpa, för att förflytta det skånska godset till Finland.

Brecht var alltid politisk, men på ett allmänmänskligt plan:

– Hade hans stycken bara varit pamfletter hade de inte överlevt, säger Johan Huldt.

– Men nästan all teater handlar om maktförhållanden, antingen i relationer eller samhället. Brecht tar alltid ställning för de maktlösa och visar makten fungerar. Rollen som Herr Puntila kallar YST:s Bror Tommy Borgström för "en riktig smällkaramell":

Annons

– Som skådis har man möjlighet att spela allt man förmår, beskriver han. Puntila är en dubbelnatur, och det är alltid kittlande.

– Sedan har varje scen sin egen bärande struktur, som gör att den kan stå för sig själv.

Bror Tommy oroar sig egentligen bara för en sak: att den gamla A-Ford som har en liten roll i pjäsen inte ska starta.

– Men det finns en plan B, anförtror han. Jag har ju spelat Herr Puntila en gång förut, på turné med Västsvenska teatern för 23 år sedan. Då nöjde vi oss med en ratt och ett reservdäck. Det är en överenskommelse som publiken köper! Ungefär hälften av besökarna på Marsvinsholm kommer från sydöstra Skåne. 25 procent är från Malmö-Lundområdet och resterande 25 procent från "övriga världen".

Publikrekordet ligger kring 18 000 personer. Men YST hoppas givetvis bättra på det, varje år.

– Redan nu är 30 procent av biljetterna sålda, berättar Maria Roxenius. Annars brukar det ligga strax över 20 procent.

Att det spelas mycket teater om sommaren i Skåne ser man dock inte som direkt konkurrens.

– Det är en myt att det kan spelas för mycket teater, anser Johan Huldt.

– Mycket teater ger större publik.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons