Annons
Nyheter

Storleken spelar roll

Nyheter • Publicerad 20 november 2006
Storleken spelar roll
Storleken spelar rollFoto: 

Storleken har absolut betydelse sedan får snälla och generösa människor säga vad de vill. Jag vet för jag har precis testat och det var sista gången, kan jag lova.

I förra veckan kom så äntligen vörtbrödet och den goda julosten, den holländska edamern. Eftersom jag bestämt mig för att vara en "låt-gå-människa" (åtminstone en tid framöver) så slog jag genast till och köpte både bröd och ost. Ty just riktigt färskt vörtbröd och julost med mjölk, eller julmust, ( eller riktigt god, rumstempererad svagdricka som egentligen är allra bäst) är något av det godaste jag vet.

Annons

Dessvärre fanns det blott de små julostarna på ungefär ett kilo i min butik men struntsamma, tänkte jag. Det var fel tänkt. Det ska, och måste vara de stora tvåkilos-ostarna för att den där härliga saftiga smaken ska mogna fram. De här småttingarna är torra och alldeles för salta. Så fort de "riktiga" julostarna når min butik kommer jag att riva ner den lille osten, slänga in det rivna i frysen, och använda det till pizzor och varma mackor. På sin höjd. Förmodligen låter jag bara den rivna osten ligga i frysen några år.

Så visst spelar storleken en betydande roll.

Samma sak gäller för julskinkorna som säkert ligger i diskarna inom någon vecka, eller så. Något år hittade jag en perfekt, liten skinka som passade mitt lilla hushåll perfekt. Även där bedrog snålheten visheten. Den blev torr, salt och trist. Nej, en julskinka ska vara uppåt minst två-tre-fyra kilo för att få den riktiga smaken. Den bästa julskinka jag ätit var en bjässe på fem-sex kilo som vi knappt fick in i ugnen. Det var på en stor julfest uppe i Blekinge som vi arrangerade för våra vänner exilskåningarna som av olika anledningar inte kunde åka hem till Skåne.

Och har ni någonsin hört talas om en minigås? Att gåsen är den absolut godaste fågeln på bordet beror till stor det på att den är just stor. En liten anka blir lätt torr och trist, likaså en del kycklingar för att inte tala om vaktel och springhöns i sydeuropa.

Nej, en stor gås ska det vara, och en stor skinka och en stor julost! För vi skåningar är ju inte särskilt små i maten...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons