Annons
Nyheter

Storebror kastar in saxen

Filmcensuren ska bort, föreslår utredare. En milstolpe inte bara för svensk filmpolitik utan även för censorerna på Statens biografbyrå som kan glömma det där massiva, årliga avdraget för saxar.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2009
Foto: 
Foto: 

Censuren är ändå ett slag i luften, tycker utredaren, som märkt att påhittiga ungdomar kan få tag på potentiellt skadliga filmer på så många andra sätt än bio, att man undrar hur bion över huvud taget klarat sig så länge.

Och var står jag i denna prekära fråga? Ja, både här och där. Å ena sidan värjer jag mig, som tidningsman, instinktivt mot all förhandsgranskning av media. Jag upprörs av blotta tanken på att någon på en myndighet sitter och gissar vad jag skulle kunna uppröras av. Och frågan är: Hade han kunnat gissa det? I annat fall kan han ju inte sitt jobb.

Annons

Å andra sidan finns det gott om tillfällen då jag önskar att censuren haft skarpare knivar. Så jag sluppit alla bilder på näthinnan som bara kan raderas av år av förnekelse, terapi och inmundigande av stora mängder... eh, blåbärsjuice.

Jag pratar inte om serietidningsskräck, blod och våld här. Ha! Kör ett "Fredagen den 13:e"-maraton, och jag lovar att den värsta fasa du kan läsa i mitt ansikte handlar om när popcornen ska ta slut.

Näpp. Det riktigt otäcka, det som äter sig in i hjärnbarken likt en fluglarv från en zombie, det är realism och psykologiskt tvång. Sally Fields farsa drabbas av en hjärtinfarkt i "Norma Rae". Soldatkroppar slits i stycken i "Rädda menige Ryan". Meryl Streep tvingas välja vilket barn hon ska skicka till gaskamrarna i "Sophies val". Saker som censuren ändå inte hade kunnat ta utan att sabba tyngden i hela filmupplevelsen.

På internet avskaffas inte censuren, tvärtom. I Kina, exempelvis, ska alla nya datorer ha ett filter mot oönskade sajter. Ungdomen måste skyddas från skadlig pornografi. Och läskiga sajter som Amnesty och Falu kommun (som visserligen faller på sin likhet med falun gong, men vem vet vilken ondska som frodas bland dalmasarna?).

Tack och lov är Storebror sällan med i svängarna. I Kina räcker det med att byta från Explorer till Firefox, för att äntligen kunna flockas kring bloggarna hos Falu kommun.

Våra filmcensorer har insett att de inte hänger med, och kastat in saxen. Kvar blir främst åldersgränser, vilket jag tror är vettigt. Om inte annat så för er nerviga föräldrar, som vill kunna skicka ungar på bio utan att de åldras i förtid och kommer hem som din morfar.

Nej, censurera censuren! Det knepiga blir bara att hitta ett sätt att göra det utan att förhandsgranska den.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons