Annons
Nyheter

Stor entusiasm och hög standard

Ingen av de inblandade försökte ens göra någon hemlighet av att denna konsert – med början klockan tio på kvällen – var den som musikerna själva sett mest fram emot.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008

Och inte undra på det. På programmet stod idel 1900-talskompositioner av mer eller mindre sjövilda tonsättare som William Walton, H K Gruber, Heitor Villalobos, Karlheinz Stockhausen och Pierre Max Dubois – samtliga verk som lätt hanterades av den tiohövdade ensemblen.

Kvällens titelverk – ett kombinerat poesi- och musikstycke med text av Edith Sitwell och musik, i stilar från 20-talsjazz via brittisk sjömansvisa till tango, av Walton – var uppdelat på några block i konserten och både spelades och reciterades (av Boel Larsson) på ett högst inlevelsefullt sätt.

Annons

Överlag höll framförandena osedvanligt hög standard, utan tvekan till följd av musikernas entusiasm i allt från H K Grubers 1970-talsknasiga Three Mob Pieces till Heitor Villalobos nästan allvarliga Coros 7.

Det starkaste intrycket gjorde dock, föga överraskande, Karlheinz Stockhausens "Unbegrenzt" ("Gränslöst"), ett verk som helt enligt tonsättarens avsikt kan ta hur lång tid det vill.

Publiken ombads gå när de tyckte sig ha fått nog, varefter musikanterna lämnades att improvisera tämligen fritt kring Stockhausens sparsamma anvisningar. Att lämna stallet på Solhög och avnjuta resultatet av detta organiserade kaos under bar himmel var storslaget.

Det är konserter som denna som Vallbyfestivalen bör fokusera på.

Publiken förefaller mer än villig att kittlas – så kittla vidare!

Fredrik Fischer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons