Annons
Nyheter

Stockholms Parkteater: Godspell

Stockholms Parkteater fyller 60 år i år samtidigt som staden firar sina 750. Det gör man med ett späckat program med hela 20 produktioner som totalt spelas 209 gånger i sommar.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2002

Höjdpunkten infaller redan den 5 juni med premiären på den i Sverige sällan spelade Broadwaymusikalen «Godspell» med bland andra Fredrik Swan, Sara Jangfeldt och Peter Gardiner i rollerna. «Godspell» spelades i över 2 000 föreställningar på Broadway efter urpremiären 1971 och sattes snabbt upp i Los Angeles, London, Paris, Berlin, Sydney och Melbourne. Den berättar om Jesus sju sista dagar och brukar beskrivas som en blandning av «Hair» och «Jesus Christ Superstar». Musiken är en mix med inslag av gospel, rock, reggae och soul. Rollerna besätts med flera av Sveriges hetaste musikalartister just nu. Fredrik Swan från «Rent», Peter Gardiner som medverkar i «Romeo och Julia» på Elverket, Sara Jangfeldt kommer från «Chess» och Sarah Dawn Finer från «Rent». Ronny Danielsson regisserar och Barbro Smeds står för översättning och bearbetning. Parkteatern i Stockholm firar 60 år med föreställning Godspell." BORDER="0"Parkteatern i Stockholm firar 60 år med föreställning Godspell. Redan den 1 juni förvandlar Park Teatern, i samarbete med Operan, Gustav Adolfs torg till ett gungande dansgolv med målet att få så många stockholmare som möjligt att gå upp och stuffa. Varje kväll till och med den 8 juni bjuds det på en galen mix av dansmusik i alla genrer så att alla får chans att inta dansgolvet. Kvällarna inleds med en show där Operans solister samverkar med cirkusartister, steppdansare, hårdrockare och 25 dragspelare. Samma dag har barnteaterföreställningen «Delfinen» av Gunilla Linn Persson premiär i Junotäppan, den plats där Parkteatern spelade sin allra första föreställning i juni 1942. Gardell utan Gardell blir det under sommarens andra hälft då skådespelaren Jan Modin framför Gardells monolog «Sheherazad» om en man som fascinerar, förvirrar och förför. Premiär på Långholmen den 25 juli. Vitabergsparken blir spelplatsen för Parkteaterns satsning på dans i augusti. Den inleds med ett gästspel från Japan av den kvinnliga dansgruppen Chura som bland annat hämtar inspiration från kampsporter. Senare ska Modern Jazz Dans Enseble framföra en koreografi till George Gerschwins orkesterverk «An american in Paris». Under dansmånaden framförs också Kenneth Kvarnströms koreografi «Fragile». Slagverksensemblen «Kroumata» bryter dansprogrammet med en parkkonsert den 15 augusti. Scenen Under eken i Galärparken på Djurgården bjuder på en blandning av musik, kabaret, poesi, dans, cirkuskonster och körsång under hela sommaren. Anna-Maria Hallgarn, till exempel, har modet att tolka Ulf Lundells musik och texter utan gitarrer och rockkomp. Bara ett piano och slagverk i form av skrot, kedjor och rassel ska stödja hennes sång. Jubileumssäsongen avslutas med «Världens minsta jazzfestival» med gräddan av Sveriges jazzmusiker i Margaretaparken den 25 augusti. Rolf Sundblad

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons