Nyheter

Stjärnornas fotograf

Som ung undrade jag vad de äldre menade när de sa att alla människor dog omkring dem. Ju äldre man blir desto mer förstår man. Nu dör och försvinner också allt fler av dem som jag lärt känna, direkt eller indirekt, och som haft betydelse i mitt liv.
Nyheter • Publicerad 12 november 2008
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

Senast Miriam Makeba, sångerskan från Sydafrika. Alla som var unga i slutet av 60-talet måste - fortfarande - ha låten Pata Pata ringande i öronen. Och i förra veckan dog Wille Toors, en av Dalarnas och Sveriges mest egenartade fiolspelmän.

Som ni kanske sett på familjesidan har också Bengt H. Malmqvist avlidit, strax efter 80-årsdagen. Han var en del av min barn- och ungdom, fast det dröjde tills jag blev medveten om det. Malmqvist, som de sista åren bodde i Kivik, arbetade som fotograf i Stockholm. Först när Ystads konstmuseum hade en fotoutställning år 2000 så begrep jag att Malmqvist både hade plåtat omslaget till Owe Thörn-qvists EP med Dagny(trubaduren har en grön elektrisk Hagström-gitarr i ena handen och i den andra en kopp som servitrisen fyller med kaffe) och det lika fantastiska fotot till Lill Babs EP med Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini(sångerskan stiger blygt upp ur vattnet i sin lilla bikini).

Själv lär Bengt H. Malmqvist ha tyckt bäst om de svartvita jazzfotona, tagna på och kring svenska konsertscener. Han fångade många på besök: Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Miles Davis (med Monica Zetterlund), Stan Getz, Sonny Rollins, Quincy Jones... Så stämningsfullt att jazzmusiken spelar och sjunger (på Ystads konstmuseum finns några foton att köpa som signerade jazzaffischer). Fast ännu bättre, i mina ögon, är schlager-, rock- och popfotona. En fråga om musiksmak? Jazzen var hans musik, rocken och popen är min.

I boken Stjärnornas fotograf (Premium), skriven och sammanställd av Kenneth Ahlbom och Urban Nilmander, finns många exempel på fotografen Malmqvist som allra bäst. Se alla dessa porträtt, som han tog från 1959 och under 60-talet, i fotoateljén i Hjorthagen, i skivstudion eller utomhus, till skivomslag och pressbilder.

Ett svartvitt foto av Rock-Ragge på golvet i studion med elgitarren bredvid sig, det likaså svartvita fotot av Owe Thörnqvist med varm korv-låda, alla färgbilder på Siw Malmkvist, ett tidigt foto av Cornelis Vreeswijk, Lill Lindfors som förföriskt ung... Oslagbara! Bättre artistporträtt har jag sällan sett.

Veckans jullåt:Lasse Stefanz tolkar Run Rudolph Run på sin nya julskiva och placerar sig som trea på Run Rudolph-toppen efter Chuck Berry och Keith Richards.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.