Nyheter

Stenkoll på Los Angeles

När falsterbotjejen Jennifer Åkerman, 21, landade i Los Angeles var hon en av hundratals svenskar som varje år vallfärdar till amerikanska college på västkusten. Två år senare har hon avverkat två Playboy Mansion-fester, figurerat på ”E Channel” där hon parats ihop med Gossip Girl-stjärnan Chace Crawford och hunnit bli en del av den svenska skådespelarkolonin i stadsdelen Los Feliz.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2010
Foto: 

Jennifer Åkerman lever ett liv som nog får många unga svenskor att bli gröna av avund. Hon hänger på samma fester som Tom Cruise och Clint Eastwood, bor i lägenheten under den svenska skådespelaren Henrik Lundström och är en flitig besökare på de nattklubbar i Los Angeles där vanliga dödliga bara kan drömma om att få komma in.

När Aftonbladet för drygt ett år sedan upptäckte hennes blogg, La Life, insåg de snabbt att de hittat ett guldkorn. Efter en snabb kampanj värvades hon.

Bloggen är en parad av de världskändisar som hon träffar, varvad med inblickar i hennes modellerande, dansande och historier om hennes skruttiga gamla Fords problem med att ta sig upp för de branta backarna i Hollywood Hills.

– Det finns inte en del av den där bilen som jag inte bytt ut. Och ändå funkar den aldrig, säger hon och skrattar.

Nyckeln till Hollywoods stjärnor är hennes storasyster, Malin Åkerman, som de senaste åren gjort succé i filmer som ”27 Dresses”, ”The Heartbreak Kid” och ”Watchmen”.

Är Malin verkligen är så stor i Hollywood som svensk media rapporterar?

– Det tror jag nog. Var vi än går så blir hon igenkänd, stannad och ombedd att ställa upp på bild eller skriva autografer. Så jo, visst är hon uppskattad och känd.

De flesta celebriteter hon träffar hamnar aldrig i bloggen, hon försöker att skilja på deras privatliv och offentliga liv. På premiärer, då det kryllar av journalister och fotografer, är det en annan sak; då får de finna sig i att hon skriver ett inlägg och publicerar en bild, menar hon.

Men att det som vi i Sverige skulle kalla hemmafester, skiljer sig såtillvida att värdarna för dessa fester heter Leonardo Di Caprio eller Ryan Phillippe, rapporterar hon inte.

– De där festerna brukar ändå inte vara så roliga. Ofta brukar huvudpersonen själv inte vara där. Till exempel när jag var på Leonardo Di Caprios födelsedagsfest, så låg han själv och sov på övervåningen.

Hon har slutat imponeras av de världsberömda personer hon träffar.

– För några månader sedan kände jag att det pirrade till när jag skulle på efterfest hos Charles Bartholomew (Chuck Bass i tv-serien Gossip Girl). Jag tyckte att han var hur snygg som helst och såg verkligen fram emot att träffa honom. Men sen när vi väl kom dit och han sprang runt i pyjamas och tjatade om att gå och lägga sig. Ja, vad ska man säga, filmstjärnorna är inte som på film. De är bara vanliga människor med schysta jobb. Å andra sidan blev jag på en efterfest presenterad för Clint Eastwood, och det var stort. Det var ju ändå Clint Eastwood. Det var också rätt ballt att se Tom Cruise komma glidande på sin motorcykel och parkera på Malins uppfart när hon hade fest för ett tag sen.

För några månader sedan rapporterade E Channel att Jennifer hade en romans med Chace Crawford, mer känd som ”Nate Archibald” i ”Gossip Girl”. Jennifer Åkerman skrattar och säger att hon tyckte det var pinsamt. De har en gemensam vän som Jennifer ringde upp direkt då hon sett inslaget, rädd att de skulle tro att hon själv låg bakom ryktet för att skapa publicitet kring sig själv. Hon har bara träffat Chace Crawford några gånger.

– När jag sa till dem att jag inte hade någon aning om hur ryktet uppstått så sa han att det kanske var min publicist låg bakom. Jag skrattade bara och förklarade att jag inte har någon publicist. Vem är jag, en jävla nobody liksom.

Stadsdelen Los Feliz, som på spanska betyder de lyckliga, har fått en liten tätt sammansvetsad svenskkoloni. Bland andra bor skådespelarna Joel Kinnaman och Henrik Lundström i området.

– Vi träffas ofta, särskilt jag och Henrik. Det var faktiskt han som fixade lägenheten åt mig. Förr bodde jag med Malin.

Joel Kinnaman och Henrik Lundström bor i Hollywood för att provspela för olika roller. Särskilt under de månader som i branschen kallas Pilot season är de väldigt aktiva. Går på auditions och provspelar. Svenskgänget i Los Feliz håller ihop. Ordnar grillfester, går på nattklubbar eller bara hänger i solen och fikar.

– Klart det är lättare att umgås med svenskar. Jag har många amerikanska vänner också, men håller mig ändå mest till svenskarna, säger Jennifer.

Jennifer säger sig ha anammat den amerikanska livsstilen vilken hon karaktäriserar som avslappnad. Var och en kör sitt race, menar hon. Situationer som svenskar skulle beskriva som pinsamma skämtar amerikaner bort. Eller rycker på axlarna åt. Själv skäms hon aldrig.

– Däremot kan jag rätt ofta bli generad å andras vägnar när de beter sig som divor. Sånt ser man rätt mycket av härnere. Eller när agenter på olika fester kommer fram lovar guld och gröna skogar och trycker sina visitkort i händerna på en. Fast de egentligen bara vill en sak. Då slänger jag bara kortet.

Att jämföra Falsterbo och Los Angeles är svårt. Sverige och USA däremot är lättare att jämföra och peka på skillnader emellan.

– Det jag verkligen gillar med Sverige är att komma hem till vännerna och ärligheten. Att sitta med nära och kära längs ett långbord och sjunga och skratta med riktiga vänner. I USA, eller i alla fall Los Angeles blir allt väldigt ytligt. När jag känner mig ensam i Los Angeles kan jag tänka på mina vänner hemma i Sverige och le för mig själv. Jag vet att de alltid finns där för mig, även om jag befinner mig på andra sidan jordklotet. Däremot är folk mycket öppnare och spontanare i Los Angeles, mer avslappnade och de tar dagen som det kommer. Det gillar jag.

Nu befinner hon sig i Falsterbo. I höst väntar Hollywood.

– I sommar har jag varit med vänner och min familj, gjort några modelljobb och planerat inför hösten. Då fortsätter skolan där jag pluggar engelska, musik, dans och teater. Jag vill göra mycket olika saker i mitt liv så det är bara att sätta igång!

INTERNAL INTERNAL
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.