Annons
Nyheter

Status Quo firar 40 år med nytt album

1985 öppnade de välgörenhetsgalan Live Aid med låten "Rockin' all over the world". I år firar seglivade Status Quo 40 år som band och rockar alltjämt. Och inom kort släpper de ett nytt album.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2005

Status Quos originalmedlemmar Rick Parfitt och Francis Rossi var på blixtvisit i Stockholm i dagarna för lansera sitt nya album, "The party ain't over yet...", som släpps i september. Slitna men på alerten gav de en handfull intervjuer under onsdagsförmiddagen i en bar på Hotel Rival.

– Klockan är lunch och vi har redan hunnit skölja ner sex koppar kaffe för att hålla oss vakna. Och jag som inte ens gillar kaffe, säger Francis Rossi och skrattar.

Annons

Genom åren har Status Quo sålt över 112 miljoner album, gett över 6000 spelningar och de är efter Rolling Stones det band som haft flest album på den brittiska topplistan. Bandets nuvarande konstellation utgörs förutom de aktuella Sverigebesökarna av Andrew Brown, John Edwards och Matt Letley.

Rick Parfitt och Francis Rossi är ånyo på arbetet efter en två veckor lång semester och nu är det bara jobb som gäller fram till jul.

– Livet är fint men vi har mycket att göra. Att fylla 40 år som band innebär ärligt talat bara ännu ett år, det är hårt arbete som gäller och vi lanserar vårt nya album, säger Rick Parfitt. Status Quo föddes som psykedeliskt rockband och slog igenom med singeln "Pictures of matchstick men" 1968. Under 70-talet förbyttes soundet till gungande boogierock vilket också är det musikaliska signum som bandet burit under sin fortsatta karriär.

Albumet "The party ain't over yet..." är det 33:e i ordningen och har formats av genrerna blues, country och rock.

– Vi tycker att albumet är ganska bra faktiskt, om inte väldigt bra. Det är svårt att vara objektiv men jag älskar soundet och i synnerhet gitarrerna, säger Francis Rossi.

Rick Parfitt vill gärna beskriva den nya produktionen som tidsenlig och väldigt Status Quo.

– Det är inte direkt som om vi fastnat i något årtionde, 60- eller 80-talet, utan albumet är väldigt fräscht. Och för första gången på länge skulle jag vilja beskriva ett av våra album som popigt och kommersiellt, säger han. Nu återstår bara att se om fansen gillar albumet och ett av bandets målsättningar är att inom snar framtid få spela det live. En stor del av Status Quos vardag har bestått och består fortfarande av turnéer men numera ter sig inte turnélivet som det gjorde förr. Då präglades vardagen av fester och rock'n'roll, drickande och droger.

– Men det kommer en tid för alla rock'n'roll-band då man inser att det inte kan fortsätta, rock'n'rollen måste vara på scenen och inte bakom den. Så nu håller vi oss fit med träning, rätt kost och sköter vårt jobb professionellt, säger Rick Parfitt.

I våras gav Status Quo konsert på Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Troligen återkommer de nästa sommar för att för att spela för den, enligt dem, rockiga och fantastiska publiken i Sverige. (TT Spektra)

Meryem Can

$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons