Nyheter

Statsminister från Lilla Isie blir staty

Axel Pehrsson-Bramstorp, den ende statsminister som förknippas med Trelleborg, kommer att få en staty eller minnesmärke i sin forna hemkommun.
Nyheter • Publicerad 29 april 2011

Pehrsson-Bramstorp (1883-1954) var partiledare för Bondeförbundet 1934-49, statsminister i tre månader 1936, och jordbruksminister under krigsåren. Han bodde i Lilla Isie och ligger också begravd där.

Var minnesmärket hamnar, efter medborgareförslag till Trelleborgs kulturnämnd, är dock inte bestämt. Inte heller när minnesmärket kan bli en realitet.

Enligt kulturnämndens ordförande Love Nilsson MP) är Pehrsson-Bramstorp en lite orättvist bortglömd figur i sina hemtrakter, och en politiker som gjorde en betydande insats under 1930- och 40-talen.

– Han har dessutom fått en byst i riksdagshuset i Stockholm. En idé kan vara att beställa en kopia av den, säger Love Nilsson.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.