Annons
Nyheter

Stämma ersätts av spontan dans

Det blir ingen spelmansstämma vid Smygehuk i år – åtminstone inte i organiserad form. Söderslätts folkdanslag kan inte vänta längre på besked från politikerna.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2011
Foto: 
Någon organiserad Smygestämma för älskare av folkdans och folkmusik blir det inte i år. Bidragsansökan verkar ha fallit mellan de kommunala stolarna.
Någon organiserad Smygestämma för älskare av folkdans och folkmusik blir det inte i år. Bidragsansökan verkar ha fallit mellan de kommunala stolarna.Foto: Tomas Nyberg
Smygestämman har traditionellt inbjudit till spontant spel (här med Carl Larsson på munspel) och i år blir det mer spontant än någonsin.
Smygestämman har traditionellt inbjudit till spontant spel (här med Carl Larsson på munspel) och i år blir det mer spontant än någonsin.Foto: Tomas Nyberg

Sveriges sydligaste spelmansstämma drevs av föreningen Folkmusik på Söderslätt, som dock kastade in handduken efter 25 års ideellt arbete i och med stämman 2010.

I början av året förklarade en av de aktiva föreningarna, Söderslätts folkdanslag och dess nye ordförande Ola Pärson, att man kunde tänka sig att ta över stafettpinnen och i alla fall få ihop en hygglig spelmansstämma under den inarbetade, första helgen i juli.

Annons

För att klara det tekniska runt omkring stämman – bajamajor, dansbanor samt klippning av gräset runt Köpmansmagasinet – ansökte man därför hos kulturnämnden om ett bidrag på 50 000 kronor. Men kulturnämnden ansåg sig sakna den sortens extraordinära pengar. Smygestämman har nämligen traditionellt administrerats via turistbyrån och det kommunala Utvecklingsbolaget. Till jubileumsåret 2010 fick man extra pengar från kommunen, men det bidraget gick via kommunstyrelsen.

På sitt sammanträde i april bollade därför kulturnämnden vidare bidragsansökan från Söderslätts folkdanslag till kommunstyrelsen. Och folkdanslaget hoppades på ett klartecken från kommunstyrelsens sammanträde i början av maj. Men där fanns ansökan inte ens på ärendelistan.

– Vi kan inte vänta med besked tills det bara är en månad kvar till evenemanget. Vi har ju inte de pengarna i vår förening, förklarar Ola Pärson, som i samråd med styrelsen i Söderslätts folkdanslag tagit beslutet att inte stå bakom arrangemanget i år.

– Klart man blir besviken, säger han. Man kunde ju åtminstone ha gett oss ett ja eller nej från kommunen.

– Det är många som ringt mig, spelmän och olika musiktidningar, och undrat "blir det någonting i år?"

Jo, "någonting" blir det. Men inte den traditionella spelmansstämman med dubbla dansbanor, vakter, organiserad parkering och annat som hör en festival till. Folkdansarna släpper dock inte traditionen. Det vore allt för synd att göra, bara för att samspelet med kommunen inte funkat.

– Vi vill hålla det vid liv, säger Ola Pärson. Så vi åker ju dit ändå, dansarna och en del musiker, helt spontant. Inne på magasinet kommer vi att ha en liten scen där det blir musik fram till klockan 23 båda dagarna.

Möjligheten finns fortfarande att kommunstyrelsen behandlar bidragsansökan på sitt möte den 1 juni. Men det är så dags, enligt Ola Pärson:

– Det går inte. Ska man arrangera något sådant här så måste man veta förutsättningarna i god tid, säger han.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) säger att han inte har en aning om varför bidragsärendet inte kom upp på kommunstyrelsens senaste sammanträde.

– Men för projekt i kultursektorn bör man rimligen ansöka via kulturnämnden, kommenterar han. Vi har ju vår "evenemangspott" för arrangemang av engångskaraktär, men det kan man knappast säga att en årlig stämma är.

Martin Strandberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons