Annons
Nyheter

SSK öppnar eget

I våras blev Sydvästra Skånes Konstutövare utkörda från Köpmansmagasinet i Smyge - men nu ger de igen. På lördag öppnar en helt ny konsthall, i ett gammalt kostall i Hammarlöv, där föreningens 55 konstutövare ska få visa sina alster.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2004

Som en följd av kommunens nya policy att ha mer namnkunniga konstnärer på Köpmansmagasinet, blev bland andra Smyge Gille av med möjligheten att arrangera utställningar. Därigenom blev också SSK, Sydvästra Skånes Konstutövare, blockerade från turistmagneten. Där har annars SSK kunnat ställa ut en gång om året, de senaste fem åren. - Kommunen sa att hädanefter skulle de ha "stora namn" och dess- utom ta 35 procent på försäljningen, berättar Britt-Marie Aulin-Tonning. - Vi kände oss bojkottade helt enkelt, av en kommun som inte är intresserad av att ta vara på de krafter som finns i närområdet. Inte heller Vellinge kommun har varit generösa mot SSK. I 16 år har man ställt ut på Skanörs rådhus till påsken, men till en avgift som konstnärerna tyckt blivit för hög. - Då känns det inte som att man belönas för att man berikar kulturlivet, säger Britt-Marie. Det känns mer som en straffavgift för att vi vill ställa ut. SSK:s reaktion blev dock inte att lägga sig ner och tyna bort. Istället beslöt man sig för att kavla upp ärmarna och göra något på egen hand. Nu får de lokala konstnärerna i SSK för första gången en egen konsthall. På Britt-Marie Aulin-Tonnings gård finns ett gammalt kostall på 200 kvadratmeter, som hon länge funderat på att renovera. Och nu är det klart. Under arbetsnamnet Bokenäs konsthall ska här visas konst från alla discipliner - grafik, foto, skulptur, smide, textilier eller målningar - året runt, möjligen med undantag för de kallaste vintermånaderna. Konsthallen invigs på lördag 10 juli med en utställning av Hammarlövsgruppen - Yvonne Omdal, Karl Billred, Per Hansen, Linda Strömberg och Britt-Marie Aulin-Tonning själv. Dessutom är det till gruppen knutna konstnärsparet Ingegerd och Arne Gleerup inbjudna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons