Annons
Nyheter

Speglingar av livet i nya seriealbum

Nyheter • Publicerad 27 november 2005
Omslaget till den tredje boken om Nemi av Lise Myhre.Foto: 
Tecknaren och författaren Gunnar Krantz.Foto: 

Serier

Nemi III

Annons

Av:Lise Myhre

Översättning:Elisabeth Fryking

Förlag:Kartago Förlag

Punk provocateur

Av:Gunnar Krantz

Förlag:Optimal

Om Nemi var Gud för en dag skulle rådhusklockorna spela Dimmu Borgir, hon skulle bli ihop med Legolas, slottet skulle vara gjort av Marabou Mjölkchoklad och JRRTolkien skulle fortsätta skriva på Sagan om Ringen. Om Gunnar Krantz yngre alter ego skulle vara Gud för en dag skulle han förmodligen sitta och lira någonstans med Jimi Hendrix och Sid Vicious.

Jag sitter på trappan utanför mitt hus och skrattar högt när kärleken kommer hem. Norska seriefiguren och gotharen Nemis tredje album har landat i min brevlåda och faktum är att jag föredrar att bombarderas med nemiska klokheter i albumform jämfört med att hasta igenom stripparna i morgonruschen.

Allting är dock sig väldigt likt [S] med hög igenkänningsfaktor för den som trivdes bäst i sagovärldar och hellre iakttog än försökte leva upp till tonårsmallen.

"Folk borde läsa fler sagor. Man måste utsätta sig för fiktiva universum ibland för att verkligheten man blir påtvingad varje dag inte ska ta över helt."

Annons

Nemi slaktar konsekvent svenssonbeteende [S] killkompisar som förvandlas till torra löv när de får flickvänner, silikonbimbos, "det är klart att alver finns, det är bara svårt att hitta dem bland alla troll", biopalatset är stängt [S] en galen kvinna försökte ta sig tvärs igenom filmduken, vadå upp och jobba i morgon [S] jag tänker fånga natten! Men har samtidigt en fot, om än svart och glittrande, kvar i verkligheten, sin version.

I Gunnar Krantz åttonde seriealbum Punk provocateur tar han ett skutt tillbaka till högstadiet. Hans senaste fyra album, med start från Nazibeatles 1998 [S] hög igenkänningsfaktor för österlenbor som växte upp på 70-talet [S] skildrar uppväxten i Kivik, gymnasieåren i Kristianstad, vilt tågluffande, och kommunistiskt uppvaknande, med knorr.

Det börjar med gitarr, långt hår och ett band med killarna i syrrans klass, fortsätter med egen lägenhet och elgitarr. Under en semesterresa i Jämtland med familjen hörs plötsligt något obeskrivligt på radion [S] Sex Pistols. Punk!

"Frågan är bara... var hittar man denna punk? Inte på Kiviks marknad. Inte på Eldh's radio i Simrishamn. Men på Domus i Kristianstad har de Sex Pistols. Och på Bokcafé Arbetarkultur har dom svenska punksinglar för 10:-/st".

Namnen svischar förbi [S] Ebba Grön, Jimi Hendrix, Jayne County, Sky High. Ja, till och med Pontus Platin. Huvudpersonen startar det ena bandet efter det andra, i jakt efter själsfränder, tjejer och rätt publik.

Mötet med Peo på konstskolan i Kristianstad blir avgörande och i stället för att måla tillbringas kvällarna med att repa. Intresset bland kursarna falnar dock snabbt, och till sist vinner konsten.

Punk provocateur är lika rakt-upp-och-ner-tecknat som de föregående albumen. Högintressant knastrigt underhållande, snabbt och med omedelbar charm.

Caroline Alesmark

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons