Nyheter

Speech låter musiken tala igen

Återförenade Arrested Development vill vara en positiv kraft på en hiphopscen som domineras av våldsfixerade gangsterrappare.
Nyheter • Publicerad 13 september 2004
Arrested Development splittrades på höjden av sin karriär. Nästan tio år senare är Speech, sångerskan Nicha, rapparen Spencer Love och gruppens 16 andra medlemmar tillbaka med albumet "Among the trees". bild: Jack Mikrut/Pressens Bild
Arrested Development splittrades på höjden av sin karriär. Nästan tio år senare är Speech, sångerskan Nicha, rapparen Spencer Love och gruppens 16 andra medlemmar tillbaka med albumet "Among the trees". bild: Jack Mikrut/Pressens BildFoto: 
Arrested Developments ledare Speech vill komma med ett alternativ till den pryl- och våldsfixerade hiphopen. "Nya albumet tar upp saker som kärlek, sex inom äktenskapet, drogmissbruk och döden" berättar han. bild: Jack Mikrut/Pressens Bild
Arrested Developments ledare Speech vill komma med ett alternativ till den pryl- och våldsfixerade hiphopen. "Nya albumet tar upp saker som kärlek, sex inom äktenskapet, drogmissbruk och döden" berättar han. bild: Jack Mikrut/Pressens BildFoto: 

Kollektivet från Atlanta var en av 1990-talets största hiphopsensationer. När NWA och Public Enemy rappade om våld och kriminalitet i storstadsghettona kom Arrested Development med ett barfotabudskap om fred och kärlek. Gruppens lantishiphop fick fäste långt utanför USA med singlar som "People everyday" och "Tenessee". Debuten "3 years, 5 months and 2 days in the life of..." sålde i fem miljoner exemplar. Trots det splittrades bandet 1995.

– Vi var unga och aningslösa och blev kända väldigt snabbt. Det som från början handlade om att skapa konst blev en fråga om pengar. Vi förlorade vår "vibe", berättar Speech som var med och startade gruppen för 14 år sen. Själv satsade han på en solokarriär, men i bakhuvudet fanns alltid drömmen om att återförena Arrested Development. År 2000 började han försiktigt samla trupperna. Nu består bandet av 19 medlemmar, gamla som nya, och i dagarna släpps "Among the trees", gruppens första studioalbum på tio år. Speech ser mycket nöjd ut där han sitter på ett hotellrum i Stockholm, iklädd långkjol, t-shirt och sneakers, och signerar cd-omslag tillsammans med rapparen Spencer Love och sångerskan Nicha.

– Det känns som att vi fyller ett hål som stått tomt sedan vi lämnade scenen. Jag säger inte att det inte finns grupper därute som producerar positiv musik, men om man lyssnar på radio eller tittar på MTV är det bara en typ av hiphop som får höras. Under de år som Arrested varit borta har gangsterrapparna tagit över. Hårda killar som skryter om sina skottskador, kör dyra bilar och omger sig med lättklädda kvinnor.

– Jag gillar gangsterrap, men ingen människa går omkring och är tuff hela dagarna. Ibland har man behov av aggressiv musik, andra gånger längtar man efter ett andligt budskap. Det behövs en balans.

Arrested Development är kända för sina socialt medvetna och politiska texter. Nya plattan handlar om saker som drogmissbruk, fattigdom och döden. Singeln "Honeymoon day" hyllar sex inom äktenskapet.

– Vi vill beröra ämnen som inga andra rappare tar upp, till exempel att man kan vara gift och ha ett fantastiskt sexliv. Det har i alla fall jag aldrig hört i en hiphoplåt, säger Speech.

Han tror inte att nya Arrested Development kommer att göra samma misstag som 1995.

– Vi har blivit äldre och mognare, och vet vad som förväntas av oss. Att växa upp har aldrig varit särskilt sexigt inom popkulturen, men jag vill göra det sexigt. Jag är 35 år nu och betydligt lyckligare än när jag var 20. Jag förstår relationer, jag förstår branschen – var inte rädd för att bli äldre! säger Speech med sånt eftertryck att det inte skulle förvåna mig om det blir en låt på nästa skiva. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

Arrested Development

Består av:19 medlemmar, med rapparen Speech som andlig ledare och organisatör.

Gruppen bildades:i Atlanta 1990 men splittrades 1995 efter bråk om pengar. Speech fortsatte som soloartist, men lyckades inte slå igenom. År 2000 återförenades AD efter en fem år lång paus.

Album:"3 years, 5 months and 2 days int the life of...." (1992) "MTV Unplugged" (1993), "Zingalamaduni" (1994), "Among the trees" (2004).

Hits:"Tenessee", "People everyday", "Mr Wendel", "Revolution".

musik
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.