Annons
Nyheter

Spånka NKPG vidgar sina vyer

De gör musik lika svart och hänryckt som en gospelpredikan i New Jersey. På nya albumet har Spånka NKPG vidgat sina vyer. Bland gästerna finns både Moneybrother och Marit Bergman.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2005
Folk brukar bli förvånade när de ser Spånka NKPG för första gången. "De flesta tror att vi, och framförallt vår sångare, är svarta". Från vänster Fredrik Bjuvander, Anders Grentzelius, Bo Sundborg och Carl-Fredrik Lindgren.bild: Patrick Sörquist/Pressens Bild
Folk brukar bli förvånade när de ser Spånka NKPG för första gången. "De flesta tror att vi, och framförallt vår sångare, är svarta". Från vänster Fredrik Bjuvander, Anders Grentzelius, Bo Sundborg och Carl-Fredrik Lindgren.bild: Patrick Sörquist/Pressens BildFoto: 

Housekollektivet Spånka NKPG består av fyra vanliga snubbar, med en ovanlig passion för soul, disco och funk. I snart tio år har gruppens euforiska gospelhouse strömmat ut från studion i hjärtat av Norrköping, letat sig ut i världen och in på klubbar i New York, Chicago, London och Paris.

Sin första riktiga hit fick de förra året med låten "Do you wanna ride", som gästades av ryttarinnan Malin Baryard. På tredje albumet "City of the golden king" fortsätter Spånka att samarbeta med andra sångare.

Annons

– Moneybrother ringde oss och frågade om vi kunde remixa hans låt "They're building walls around us". Det är inte alls sån musik vi lyssnar på, men det kändes roligt att prova, säger Anders "Gresse" Grentzelius. De upptäckte att Anders Wendins röst passade väldigt bra ihop med Spånkas housebakgrunder och frågade om inte han kunde tänka sig att gästa en av deras låtar, Timmy Thomas-covern "Why can't we live together".

– Han satte låten på en tagning. Vi hade bokat studion hela dagen, fixat käk och grejat, och så kommer Moneybrother in och bara knäcker. Tre minuter tog det, berättar Fredrik Bjuvander.

– Han har ett helt annat sätt att sjunga på, men det finns mycket soul där, nickar Spånkas egen vokalist Carl-Fredrik "Frosche" Lindgren.

Marit Bergman och Moneybrother medverkar på tre av tretton låtar, och målet har varit att röra om lite i housegenren och det egna soundet i synnerhet.

– Med den här skivan har vi velat utmana och tänja våra egna gränser. Det kunde ha blivit pannkaka av alltihop, men det blev en jäkligt cool blandning. Två världar som möts, säger Anders Grentzelius. Spånka NKPG har tidigare belönats med en svensk Grammis och hyllats av dj-stjärnor som Joe Clausell och Dimitri from Paris, men aldrig fått det där riktiga genombrottet. Kanske för att de vägrar lämna Norrköping och för att de envisas med att göra allt själva.

– Vi har inte de medel som krävs för att göra oss hörda i bruset. Ska man få ett verkligt erkännande måste man ha en stor organisation bakom sig, säger Frosche.

– Samtidigt har man ju en slags naiv tro på att om man bara är ärlig och gör ett bra jobb kommer folk en dag att upptäcka en, säger Fredrik.

Den 6 april släpps "City of the golden king" men redan 1 april är det releasefest på Mosebacke i Stockholm. Efter det väntar spelningar i bland annat Göteborg, Kalmar och Norrköping. De som inte sett Spånka live bör göra det, tycker Anders.

– Live får musiken ett helt annat uttryck. Då kan man inte sitta där och vara svår med luva. Det handlar om energi, glädje och bara "shit vad kul vi har". (TT Spektra)

Malin Dahlberg

Annons

Spånka NKPG

Medlemmar:Bo "Bosse" Sundborg, Anders "Gresse" Grentzelius, Carl-Fredrik "Frosche" Lindgren och Fredrik "Fredde" Bjuvander.

Bakgrund:Första tolvtummaren släpptes våren 1998 och gruppen blev snabbt populär hos både svenska och utländska dj:s. Spånka vann en Grammis 2002 för debutalbumet "Volume 1" och fick en hit förra året med "Do you wanna ride" där ryttarstjärnan Malin Baryard stod för sången.

Album:"Volume 1" (2001), "Volume 2" (2002).

Kuriosa:Spånka är Norrköping-slang för spårvagn.

Aktuella:Med albumet "The city of the golden king" som släpps den 6 april.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons