Nyheter

Sövdes Ted-hyllning på turné

Det Ted Gärdestad ville, var att dela med sig av sin musik. I den andan får nu sommarsuccén från Sövde amfiteater fortsatt liv, när Ted-hyllningen Sol, vind & vatten åker på turné.
Nyheter • Publicerad 10 november 2007
Några planer på att göra skiva av vårens Sol, vind & vatten-turné har inte Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer.''Vill man höra musiken, då får man komma på konserterna", konstaterar Janne (till höger).BILD: LARS THULIN
Några planer på att göra skiva av vårens Sol, vind & vatten-turné har inte Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer.''Vill man höra musiken, då får man komma på konserterna", konstaterar Janne (till höger).BILD: LARS THULINFoto: 
Janne Schaffer, Molly Sandén, Johan Boding, Jan Johansen och Sara Löfgren vill alla hylla Ted i vår.
Janne Schaffer, Molly Sandén, Johan Boding, Jan Johansen och Sara Löfgren vill alla hylla Ted i vår.Foto: 

Showen som ska ges i södra Sverige i april är en direkt fortsättning på, om än inte identisk kopia av Ted-konserten i Sövde utanför Sjöbo. Teds gamle kompis och gitarrist Janne Schaffer leder orkestern, med gäster som Jan Johansen, Sara Löfgren, Molly Sandén och Johan Boding.

– När vi släppte sommarens konserter på amfiteatern så var intresset extremt för just Ted-konserten, berättar Jerker Palm från Sövde, som nu startat egen nöjesfixarfirma och arrangerar Sol, vind & vatten som sitt första stora projekt.

Även Kenneth Gärdestad, Teds bror och medförfattare till mjuka, eftertänksamma pophits som Jag vill ha en egen måne, Ge en sol med flera, var med vid amfiteatern.

– Att det kom så många, till den här grusgropen mitt ute i Skåne, säger han, både imponerad och lite rörd.

Teds och Kenneths samarbete fortgick ända till Teds tragiska bortgång 1995.

– Det var när jag kom hem med en Beatlesplatta som han insåg vad man kunde göra med musiken. Och att dragspel inte var grejen! säger Kenneth med ett skratt.

I regel bestämde Ted temat, och överlämnade lyriken till sin bror.

– Temat kunde vara ''kärlek" eller ''existentiella frågor", berättar Kenneth. Och jag fick göra om när han inte var nöjd, i synnerhet i början.

– Grundförutsättningen var alltid att texten inte skulle såra någon, inte vara ''uppror" utan ''tröst". Det skulle leda till något slags styrka och harmoni.

Ted valde aldrig själv några ''favoriter" ur sin rika produktion, sa att de var som hans barn allihopa och bland barn kan man inte utse favoriter.

Teds musik fortsätter att höras och ges ut på nytt. Suget finns där:

– Jag tror mycket ligger i att vi skrev i så olika stilar, funderar Kenneth. Det handlade inte bara om en låt i olika variationer, utan om hundra olika låtar. Och det förvånar mig än i dag, när jag lyssnar. Ted sökte olikheterna och han hade kapaciteten att utföra dem.

Teds öde kunde man tänka sig färgat, kanske förstört musiken för dem som var med. Men inte för Kenneth Gärdestad eller Janne Schaffer:

– För mig har musiken fått en annan dimension, ett annat djup, säger Janne. Ted kunde ibland vara euforisk, men också eftertänksam och i högsta grad allvarlig.

En sak lämnade Ted ogjord, avslöjar Kenneth. De jobbade på en musikal, baserad på Shakespeares Venus & Adonis.

– Jag hade börjat skriva ett synopsis, och Ted hade börjat göra musik som fortfarande finns kvar.

Han är sugen på att göra något av den drömmen en dag.

– Det gäller bara att orka, säger Kenneth. Det är en otrolig själslig process. Att skriva boken om Ted tog mig två år – men ett liv att få underlaget.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.