Annons
Nyheter

Soundtrack har städat i garderoben

Soundtrack of Our Lives fyller tio år som albumartister nästa år. Lagom till jubileet har bandet städat i garderoben och resultatet heter A present from the past.
Nyheter • Publicerad 25 november 2005
Soundtrack of Our Lives, här med fyra av sex medlemmar: Mattias Bärjed, Ebbot Lundberg, Ian Person och Kalle Gustafsson Jerneholm (sittande) ger nu ut samlingsskivan A present from the past.bild: Pontus Lundahl/Pressens Bild
Soundtrack of Our Lives, här med fyra av sex medlemmar: Mattias Bärjed, Ebbot Lundberg, Ian Person och Kalle Gustafsson Jerneholm (sittande) ger nu ut samlingsskivan A present from the past.bild: Pontus Lundahl/Pressens BildFoto: 

1996 slog Soundtrack of Our Lives igenom med dunder och brak med debutverket Welcome to the infant freebase. Sett i backspegeln är sångaren Ebbot Lundberg glad över att bandet har lyckats överleva de berg-och-dalbanor som kommit och gått under årens lopp, och att de fortfarande med hedern i behåll "kan spela de här gamla låtarna utan att man tycker det suger".

Överhuvudtaget verkar han känna sig vital.

Annons

– Jag kände mig äldre när jag började med Soundtrack, mer gubbig och kanske lite tjurigare då. Det känns som att vi aldrig gör en dålig spelning. Det gjorde vi förr i tiden, säger han.

Lagom till tioårsjubileet har bandet samlat ihop ett gäng udda låtar och b-sidor för att ge ut dessa under titeln A present from the past. Men bandet vill inte kalla plattan för en samlingsskiva med udda material. Ebbot Lundberg ser snarare skivan som en film.

– Alla låtarna som varit ute tidigare har varit trailers till den här filmen. Det är mer den känslan än att vi kommer med en b-sidesamling, för det är det inte, hävdar han. Det är mycket under de tio åren som de är nöjda med och det finns trots framgångarna även rejäla bottennapp. Hela resan har väl inte heller varit direkt njutningsbar.

– Det har varit lite upp och ner i och med att vi har hållit på såpass länge. Det här Spinal tap-momentet finns alltid med, säger Kalle Gustafsson Jerneholm.

Ebbot Lundberg utvecklar:

– Från början är man ett socialt missfoster och sedan hittar man likasinnade och sedan ska man umgås. Då får man vara slug eller jävligt bestämd om man ska överleva. Det är en jävligt hård skola, mycket hårdare än det fysiska, säger han och får medhåll av gitarristen Mattias Bärjed:

– Jag tror att de flesta som väljer att spela i ett band är masochister, mer eller mindre.

Soundtrack of Our Lives har under årens lopp haft mängder med framgångar. Och med dessa också kraven som unnits där allt sedan den hyllade debuten. Det har självfallet framkallat en hel del prestationsångest.

– Det uppstår en stress när det går bra. Man blir som ett gäng myror som blir attackerade av ett förstoringsglas mot solen. Det blir totalt kaos och det går inte att kommunicera, säger Ebbot Lundberg. Det har i alla fall resulterat i grammisar, Grammynominering, otaliga turnéer i Sverige, Europa och USA, samt pratshowsbesök hos både Letterman och Leno. Därför hyser de heller inga farhågor inför framtiden.

– Vi känner oss inte speciellt oroliga att våra fans ska försvinna. Jag menar skulle vi göra något jävligt dåligt eller bli inlindade i någon slags Tampax-reklam, då kanske vi ligger risigt till men det finns nog ingen risk, säger Ebbot Lundberg.

Annons

I januari är i alla fall planen att man ska påbörja arbetet med nästa skiva Origin vol. 2 med planerad lansering till hösten. Riktigt säkert är det dock inte avslöjar Ebbot.

Om man tittar i glaskulan, finns Soundtrack om tio år?

– Man hoppas ju på ett livslångt projekt. Så länge alla känner för det och vi är friska, säger Mattias Bärjed.

– Eftersom vi inte uppträtt i trikåbyxor så känns det som att vi kan åldras med lite värdighet några år till, tillägger Kalle Gustafsson Jerneholm.

– Tills rymdskeppet kommer och plockar upp oss och säger: "Nej ni grabbar, nu får ni dra", avslutar Ebbot Lundberg. (TT Spektra)

Henrik Larsson

Fotnot. Den 17 december spelar Soundtrack of Our Lives på KB i Malmö.

Soundtrack of Our Lives

Medlemmar:Ebbot Lundberg, sång, Ian Person, gitarr, Mattias Bärjed, gitarr, Kalle Gustafsson Jerneholm, bas, Fredrik Sandsten, trummor, Martin Hederos, keyboards.

Skivor:Welcome to the infant freebase (maj 1996), Extended Revelation (april 1998), Behind the music (februari 2001), Origin vol. 1 (oktober 2004) och kommande A present from the past, där gruppen bland annat samlat tidigare outgivet material och b-sidor.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons